Aitana Mas y Alberto Ibáñez: Nous portaveus per la igualtat

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Des de Iniciativa del Poble Valencià ja preparen la pròxima legislatura. Una legislatura marcada per una renovació on s’aposta pels jóvens i, també, per cares menys conegudes que garantisquen el futur de la formació. Parlem sobre el relleu generacional en el partit de Mónica Oltra, una de les potes fonamentals sobre les quals es sosté la coalició Compromís.

Amb 156 vots a favor, 39 en contra i 9 abstencions, el projecte encapçalat per Aitana Mas i Alberto Ibáñez guanyava el lideratge d’Iniciativa. Segons afirmà Ibáñez, el futur de la formació passa per “recuperar l’espai de partit, retrobar-nos i  rearmar-nos. Debat i formació, cura dels afectes al si de l’organització i ampliació de les bases d’Iniciativa”. Els candidats  guanyen mirades, credibilitat i es reforcen assumint els seus nous rols. 

Qui són els nous portaveus d’Iniciativa?

Aitana Mas, diputada i portaveu adjunta de Compromís, va estudiar Engenyeria Civil en la Universitat d’Alacant. En política, la portaveu ha realitzat tasques com a regidora en  l’ajuntament de Crevillent i ha ocupat el càrrec de directora general de Transparència i Participació  a la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació fins 2019. Des del 2019 és diputada en Les Corts per Alacant.

Actualment exercint com a assessor en la vicepresidència de Mónica Oltra, Alberto Ibáñez va ser també secretari autonòmic d’Igualtat. En este espai va desenvolupar funcions de polítiques de suport a les famílies, així com inclusió social i desenrotllament comunitari, entre altres. És una de les figures de confiança de la vicepresidenta Oltra.

És per això que l’esperança ecofeminista és un dels lemes d’Ibáñez, vibrants i plens de vitalitat. Per a ell, “el canvi per la igualtat” implica transformacions profundes en qüestions com l’educació, els salaris o el canvi climàtic. En canvi, per a Aitana Mas, és el moment de que les paraules vagen més enllà dels eslògans. Així, han de ser “enteses com a consciència social i generació espais d’igualtat en un món on cada vegada hi ha més desigualtats”, apunta.

Este tipus de canvis demostren que Compromís “mescla a la perfecció la utopia i el pragmatisme, així com ideologia i política”, com explica Ibáñez Mezquita. Este equilibri és consonant amb els discursos de la nova esquerra del segle XXI, que posa especial èmfasi en allò cultural, com va encarregar-se de reivindicar la Vicepresidenta Oltra. Així, els codis ètics i les consciències insitucionalizades porten a una societat cap a una democràcia madura i més humana.

El titular del Congrés d’Iniciativa

“Ser determinants”. Així, amb un únic objectiu, defineix Aitana Mas el camí que ha de recórrer el seu partit. Alberto Ibáñez assegura que esta nova etapa està plena d’esperança. Quan li preguntem quin és el seu titular del congrés d’Iniciativa, diu que es queda amb la paraula “renovació” . Com deia la nova portaveu ecofeminista, són “les  ganes de tornar a impulsar el nostre partit i la nostra militància” les que els han mogut a presentar-se. Afirmen que este conclau ha sigut, sens dubte, un punt d’inflexió crucial per a preparar les eleccions del 2023. 

Fent balanç dels anys de govern i els avanços duts a terme, Ibáñez Mezquita destaca l’aprovació de la Renda Valenciana d’Inclusió. Per a estos nous membres de la Taula Nacional, la nova renda ha suposat “una gran xicoteta revolució que ha  millorat la vida de milers de famílies”. No obstant això, el que, sobretot, és més important, és que trenca amb un Estat caritatiu per a avançar cap a un Estat social i de dret. No obstant això, afirmen que cal anar un pas més enllà i lluitar perquè Compromís i el Botànic aposten fermament per una Renda Bàsica Universal.

Pluralisme com a realitat de la societat  

Segons Ibáñez, Compromís “és una opció política de coalició que s’acosta a la realitat  de la societat”. Davant de factors com la incertesa i la pobresa, que  s’han intensificat amb la crisi del 2008 i la pandèmia, Mas afirma que  l’administració pública ha de vetlar per les mateixes oportunitats per a tots. 

“Hem de trencar amb la fal·làcia de la meritocràcia”, afirma Aitana Mas.

L’actual desigualtat està lligada, junt amb altres motius, a la pandèmia. Esta afirmació  compartida fa vore un planeta col·lapsant. La solució, segons Aitana, descansa en una transició  ecosocial justa que reduïsca “l’aclaparament brutal que hi ha en els mans dels deu homes més rics”. I, tot això, “sense fer que siguen els més humils els qui paguen sempre les conseqüències del canvi climàtic”, com apunta Mezquita.

En un horitzó on s’ofereixen oportunitats a persones de qualsevol edat i origen i amb una societat cada vegada més envellida, és impossible no parlar de la seua postura sobre la jubilació. Aitana considera açò un “debat que suscita controvèrsia” i que centra el focus d’atenció en allò econòmic, perquè “la política està en deute amb els usos del temps”. Per això, cal “anar més enllà del debat sobre la conciliació i parlar també sobre la jubilació”.

D’esta mateixa forma, Mas fa vore que “tenim dret a gaudir d’una altra fase en la nostra vida. És fonamental garantir i blindar els drets en la maduresa, la tranquil·litat, i la necessitat de disfrutar de més i millor temps lliure”. És per això que conclou: “quan es diu que el temps és el bé més valuós no és cap broma”. 

L’aposta pels jóvens  

Tindre un futur porta a escoltar l’opinió que sugereix Alberto Ibáñez en esta conversa, subratllant la rellevància de trobar un bon treball i un lloguer moderat per a poder independitzar-se i “construir el seu projecte vital”. Per a ell, “ahí és on hi ha de ser l’esquerra”.

No obstant això, el portaveu incideix que l’altre principal repte passa per “combatre l’individualisme que està derivant en una pandèmia de problemes de salut mental i un gran aïllament social en un món hiperconnectat”; una de les solucions on ha d’estar la política, passa per l’afavoriment de la creació d’espais comunitaris. 

Aitana Mas, així, també parla “d’inquietuds laborals” i condemna la precarietat i l’explotació. De manera més pròxima, confessa que no coneix “a cap persona jove que no vulga una estabilitat laboral per a poder, també, desenvolupar-se. “Els joves no volen més que poder reconéixer-se com a personetes autònomes que tenen dret a aconseguir emancipar-se o decidir si volen formar una família”.

- Publicitat -