Un hivern de rècord

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Des de la marxa de Messi del Barça, els aficionats culers s’han acostumat a veure més filigranes als despatxos que al terreny de joc. A més, decidint els partits a última hora, quan hi falten pocs minuts perquè es senyali el final i quan sembla que el rellotge guanyarà el duel. Les operacions de Griezmann a l’Atlètic de Madrid i Luuk De Jong al Barça van iniciar una tònica que ningú s’atreveix a predir fins quan durarà. El fet és que el club blaugrana va tancar ahir una nova finestra del mercat de fitxatges amb un rècord: l’hivern amb més incorporacions de la història del Barça.

Des del 1994, quan es va instaurar el mercat a mitja temporada a la lliga espanyola de futbol, el FC Barcelona ha aprofitat el gener per fitxar un total de vint-i-dos jugadors. Mai, però, havia tancat quatre altes en una mateixa finestra hivernal, com són les de Dani Alves, Ferran Torres, Adama Traoré i Pierre-Emerick Aubameyang d’aquest any. Tot i no ser generalment un mercat tan concorregut com el d’estiu, va ser durant un mes de gener del 2018 quan el Barça va tancar el fitxatge més car de tota la seva història, el de Philippe Coutinho per 160 milions d’euros, provinent del Liverpool.

Les operacions del Barça en els mercats d’hivern van començar amb Amunike el 1996, però si hi ha una incorporació a meitat de temporada que recorden els culers és la d’Edgar Davids. El jugador neerlandès va arribar cedit de la Juventus i es va fer un lloc al migcamp del Barça, convertint-se en fixe per a Frank Rijkaard. La seva arribada va ser impecable i va ser un dels principals factors, juntament amb Ronaldinho, del resorgiment de l’equip en la segona volta de la temporada 2003/04.

La cessió de Davids va acabar el mes de juny i no va continuar com a blaugrana per seguir la seva carrera a l’Inter de Milà. El ‘pitbull’ és, probablement, el jugador fitxat pel Barça en un mercat d’hivern que ha aportat un rendiment més elevat al primer equip. El club, gairebé vint anys després i molt tocat per la situació econòmica i l’encaix del fair-play, ha hagut de repetir la fórmula de Davids, buscant jugadors cedits o a cost zero per evitar un traspàs impossible d’assumir.

Els últims precedents d’aquest model no conviden a l’esperança, ja que Jason Murillo i Kevin-Prince Boateng van passar sense pena ni glòria pel Camp Nou, jugant partits de Copa i sense demostrar en cap moment el perquè de la seva arribada. Ambdós jugadors van defensar la camiseta del Barça sis mesos, com Davids, però amb un record radicalment oposat dins la ment dels culers. El cas de Ferran Torres és una excepció, jugador pel qual s’ha fet un esforç econòmic important i fins i tot s’ha hagut de renovar Umtiti a la baixa per poder-lo inscriure, però Alves, Adama i Aubameyang han aterrat a can Barça sense haver de pagar traspàs i amb una rebaixa considerable del seu sou.

Xavi tenia clar els perfils que necessita l’equip, i la direcció esportiva encapçalada per Mateu Alemany ha jugat al límit per reforçar les línies que el tècnic de Terrassa considerava oportunes. Així i tot, el cas Dembélé ha impedit que no pogués arribar cap més jugador a la família blaugrana, com un lateral esquerre. Tot i acabar el mercat d’hivern, sembla que el cerimonial amb el jugador francès no s’acaba, i el club busca la fórmula més adequada perquè el ‘7’ blaugrana no torni a disputar un partit com a culer, ja sigui amb la carta de llibertat, amb un acomiadament o esperant fins el juny assegut a la graderia.

Pel que fa al capítol de baixes, el mateix Coutinho que va arribar un gener també ha abandonat com a cedit el club en aquest mateix mes, rumb a l’Aston Villa del seu amic i excompany Steven Gerrard. La tornada de Yusuf Demir al Rapid de Viena, la cessió d’Iñaki Peña al Galatasaray de Domènec Torrent i el préstec del defenestrat Álex Collado al Granada -amb l’afegit de la retirada del ‘Kun’ Agüero per problemes cardíacs- han deixat una àmplia plantilla de fins a vint-i-cinc jugadors amb fitxa del primer equip (amb Nico González estrenant dorsal), als quals s’hi han d’afegir Gavi, Abde i Jutglà per completar un vertader trenca-cloques per a Xavi Hernández.

De moment, els dos mercats de fitxatges amb la nova junta directiva han acabat amb acords anunciats i signats escassos minuts abans de la mitjanit de dia 31. Ara falta veure si el rècord històric d’altes en un mes de gener i les jugades d’últim minut als despatxos fan que les filigranes segueixin a les oficines o tornen a guanyar la importància que sempre han tingut sobre la gespa del Camp Nou.

- Publicitat -