“No vull ser una Pilar Rahola”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La Montserrat Dameson és una jove catalana que va fer-se viral a Twitter el dia que va decidir compartir que li havien trencat el cor. “Jo tenia una relació a distància, per tant, estava acostumada a estar sempre amb el mòbil”, em diu. Ara, però, la Montse reconeix que el personatge que s’ha anat construint li serveix d’escut perquè és diferent de la Montse real. “La Montse de Twitter és una tia molt més atrevida en el camp polític. Mentre que la Montse real és més natural, fins i tot més moderada a l’hora de debatre”. I jo, amb quina Montse he parlat?

Hola Montse, benvinguda a Mirall. Què feu els joves influencers catalans per cridar l’atenció dels i les adolescents?

La clau és la naturalitat, especialment en una xarxa social tan instantània com és Twitter. Nosaltres som gent que no filtra allò que publica, i això funciona. El contingut que ara es valora és aquell que no té etiquetes, que no té una intencionalitat més enllà de l’entreteniment.

Diries que el fet de ser dona et perjudica més a l’hora de rebre crítiques en funció del que publiques?

La gent té en el punt de mira a dues persones, que som la Juliana i jo. No crec que sigui casualitat. He rebut comentaris contra el meu físic sense cap mena de sentit. També crec que la gent s’atreveix més a encarar-se amb una dona, especialment si ets jove…

Ells senten que poden amb tu, però en realitat no. He après a deixar el mòbil i desconnectar quan em sento superada per persones que no conec.

Estàs estudiant un màster a Barcelona que, en principi, únicament s’ofereix en castellà. Però el primer dia de classe vas decidir presentar-te en català. Com ha quedat la cosa?

El màster és 100% en castellà, però nosaltres podem expressar-nos en la llengua que vulguem. Hi ha gent catalanoparlant que parla en castellà perquè hi ha companys que no l’entenen, cosa que poso en dubte perquè ja fa dues setmanes que són aquí i, amb el temps, t’acabes acostumant a un idioma que escoltes a l’aula, al bar, als carrers… Parlar-ho no ho parles, però segur que ho acabes entenent. Té collons que una universitat pública faci màsters únicament en castellà.

Tots, totes o totis?

Jo sóc més partidària del ‘tothom’. Tot i que també em sento representada en el mot genèric ‘tots’, que crec que inclou dones i homes. Algunes em semblen formulacions imposades, artificials, que generen rebuig.

Tampoc m’interessa ser una Pilar Rahola, vull dir, no m’agrada opinar sobre allò que no entenc, però és cert que en aquest tema hi ha una part ideològica que em toca de prop.

Dues red flags a destacar?

Tractar malament a un cambrer pel fet de ser-ho. I canviar al castellà quan alguna persona intervé en una conversa que, des d’un inici, s’estava produint en català. Tenim molt interioritzat el discurs colonial que diu que és de mala educació parlar en català a algú que s’ha dirigit a tu en castellà.

La Isla de Las Tentaciones o La Sotana?

M’agrada la Isla de Las Tentaciones perquè és un contingut que en català no existeix. És una puta merda, sí, però una puta merda que m’agrada a mi i a milions de persones. Em fa mandra la gent que veu el programa però necessita justificar que, en el fons, no els hi agrada. A mi m’agrada, sense excuses.

La gent de La Sotana també té molt de mèrit. Són ells, sent com són. I ells són en català, per això té valor. Però clar, a mi no m’agrada el futbol…

Una cançó, un llibre i una influencer catalana a qui t’agradaria que Mirall entrevistés?

Live Forever – Oasis (cançó).

La gravetat i la gràcia – Simone Weil (llibre).

I una influencer, l’Ofèlia Carbonell.

Mary M. Villena
Mary M. Villenahttps://marymvillena.journoportfolio.com/
Redactora en cap de Feminisme. Periodista especialitzada en estudis de gènere. Consultora de comunicació institucional.