QUIET’S | somDONES.cat

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Dones que fan coses

SomDones és una plataforma que té l’objectiu d’esdevenir punt de trobada on-line de les dones professionals de Catalunya”. Així ho expliquen a Revista Mirall l’Anna Pujol, impulsora i creadora del projecte, la Maria Rico, programadora, i la Gemma Oliver, experta en xarxes i màrqueting. Us imagineu un espai on poder créixer professionalment, ampliar la teva xarxa de contactes i rebre formacions per i per a dones? “Esperem que les dones aprofitin l’eina per anunciar o buscar allò que necessiten per avançar professionalment”, comenten les tres entrevistades. 

Hola, Anna, Maria i Gemma. Gràcies per concedir aquesta entrevista a Revista Mirall. Què és exactament l’entitat SomDones i com pot ajudar a qualsevol dona que formi o vulgui formar part?

Som la plataforma oberta de les dones de Catalunya: emprenedores, professionals, directives, estudiants i empresàries. L’objectiu és ajudar a qualsevol dona que en formi part a ser més visible professionalment i a fer networking amb altres dones per a projectes, feines, etc. Les dones hi trobaran un directori d’Expertes de tots els àmbits, d’Empreses impulsades per dones, ofertes de feina, col·laboracions, formacions, promocions, notícies. En definitiva, una eina per a crear sinergies professionals.

La plataforma també contempla l’Espai Xarxes, un directori on es poden trobar totes les entitats i associacions de dones de Catalunya. Heu pensat a ampliar el projecte a altres indrets més enllà del territori català?

En aquesta primera fase de consolidació només estem pensant en Catalunya, perquè és una plataforma plantejada des de la proximitat i per enfortir el territori, per donar visibilitat al talent femení del nostre país. Però qualsevol dona d’algun altre indret també es podria donar d’alta perquè la plataforma és oberta.

“És una plataforma plantejada des de la proximitat i per enfortir el territori, per donar visibilitat al talent femení del nostre país”.

Voldríeu explicar quan es va fundar SomDones.cat i quin és l’origen d’aquest projecte pioner?

La impulsora és l’Anna Pujol Ferran, enginyera, consultora i professora de la UPC que, cansada de les webs de dones o de les iniciatives que només donen consells i articles sobre com s’han d’apoderar les dones, va tenir la idea d’impulsar una plataforma com aquesta. De fet, la plataforma va ser proposada com un Treball de Fi de Grau a la Universitat Politècnica de Catalunya.

L’han programat 2 excel·lents estudiants d’Enginyeria Telemàtica, ara ja professionals experts, que són la Maria Rico, com a programadora web, i el Josep Oriol Condal, com a expert en ciberseguretat. 

En quin sentit el networking entre dones beneficia la carrera professional de les fèmines? 

A les dones ens agrada compartir, xerrar, ajudar-nos… Tenim empatia entre nosaltres i, si això ho traslladem a la carrera professional, ajudar-nos i compartir entre nosaltres ens fa créixer i avançar. Per tant, el networking i les trobades que puguem fer les dones, segur que poden donar lloc a idees interessants.

I aquestes característiques pròpies del gènere femení són positives per al funcionament d’una empresa o negoci?

Nosaltres creiem que una plantilla paritària enriqueix els punts de vista, els processos i els resultats de les empreses. Està completament demostrat que les plantilles diverses obtenen millors resultats i són més inclusives.

Les dones som col·laboratives, empàtiques, comunicatives… Nosaltres  cerquem el bé comú i això beneficia a les empreses. A més a més, les dones no podem quedar al marge dels sectors empresarials o professionals.

“Les dones cerquem el bé comú i això beneficia a les empreses”.

Per què ens costa tant, com a societat, posar el focus en el paper essencial i la visibilitat de les dones en les empreses?

Perquè, tradicionalment, l’estereotip d’empresari acostuma a ser un home. I molts homes empresaris junts, a més, tenen molt poder. L’estereotip de la dona és el de mestressa de casa, o el de persona que treballa en feines de cures, afers socials, educació, etc. Les dones empresàries, que existeixen, treballen més a l’ombra, no es prodiguen en els mitjans de comunicació, acostumen a ser empresàries de micro o empreses petites i, per tant, menys visibles. És per això que és molt important mostrar-les com a referents per a les més petites de la casa.

Fa setmanes va sorgir un debat pel que fa a la introducció de la perspectiva de gènere a l’assignatura de matemàtiques. Una proposta feta pel Gobierno que va rebre crítiques. Creieu que aquesta classe d’accions ajuden a incrementar el percentatge de noies en carreres STEM?

Les accions que realment ajuden a crear vocacions STEM són xerrades i activitats en escoles, museus, centres cívics, activitats extraescolars. I, per això, cal que les nenes i noies tinguin referents de tots tipus: enginyeres, programadores, científiques, matemàtiques, arquitectes, etc. Com més coneixement tinguin d’aquestes professions, més fàcil serà incentivar les vocacions tècniques i tecnòlogues.

Per acabar, quina és la vostra font d’inspiració per continuar lluitant per un món més feminista?

De fonts d’inspiració en tenim moltes, perquè al nostre entorn hi ha moltes dones valentes, treballadores, humanes, emprenedores, creatives, justes, solidàries. Veient-les, ens ajudem a continuar endavant. I volem que cada vegada siguem més, que cap dona es quedi enrere, que tinguin oportunitats de millorar, de sortir de la precarietat laboral, d’assolir la independència econòmica, de poder decidir el seu futur. Això és el que volem per a totes les dones, tant del país com del món.

- Publicitat -