La Comarca Científica llança el seu CIS valencià de maig

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La Comarca Científica ha presentat el seu nou CIS valencià. Aquest col·lectiu es dedica a analitzar les comarques valencianes de forma rigorosa i basada en les Ciències Socials. Des de 2017 han publicat nou edicions d’aquesta secció que analitza els resultats del Centre d’Investigacions Sociològiques en clau valenciana. En aquesta edició de maig de 2021 els temes tractats han estat els baròmetres electorals i els efectes de la pandèmia de Covid-19 en la salut mental dels valencians i les valencianes. Les dades dels baròmetres electorals han estat obtingudes dels estudis demoscòpics de Demoscopia i Sigma Dos de març i abril de 2021 respectivament. 

La salut mental, molt afectada per la pandèmia

Pel que es deriva dels estudis analitzats la població valenciana en general s’ha vist ben afectada psicològicament per la Covid-19. Aquestos efectes, però, afecten més a les dones que als homes. El 82’3% d’elles asseguren sentir-se preocupades o molt preocupades per la pandèmia contra el 75’7% d’ells. Segons els rangs d’edat, son les persones d’entre 55 i 64 anys les més preocupades. Tot i això, els joves d’entre 18 i 24 son els que més han augmentat la seua preocupació per la salut. També el jovent s’ha vist més afectat per l’esgotament, la incertesa i la inestabilitat derivades de la pandèmia i una bona part assegura haver patit fluctuacions anímiques habituals durant les darreres setmanes.

Nivell de preocupació per la pandèmia de la Covid-19

El Botànic, sa i estalvi

Al Palau de la Generalitat poden respirar tranquils de moment. O almenys això diuen les dues enquestes publicades per Demoscopia i Sigma Dos i analitzades a aquest CIS valencià. La primera, això sí, pronostica la perduda d’un escó, mentre que pels resultats de Sigma Dos el bloc d’esquerres podria fins i tot ampliar en 4 els seus síndics actuals (52). Dels socis de govern els que més haurien de preocupar-se son els de Podem. La formació morada podria perdre dos o tres escons, mentre Compromís sembla que es manté o, com a molt, podria perdre’n un o dos. El PSPV, per contra, sembla que es troba en bon estat en este equador de la legislatura i podria sumar entre quatre i sis escons.

Al bloc de la dreta és on sembla que s’observaran més canvis si continuen les tendències actuals. El Partit Popular sembla estar abandonant el clot al que es trobava després del bac de 2015 i podria guanyar entre 4 i 8 escons. La formació ultradretana Vox podria afegir al seu grup a les Corts de 3 a 9 síndics, veient-se molt reforçada. El creixement d’estos dos partits ve propiciat, entre altres motius, per l’espectacular caiguda de Ciutadans. Tant Demoscopia com Signa Dos pronostiquen una pèrdua de 12 o 13 escons per a la formació carabassa. Tot i el creixement de PP i Vox sembla que encara no tindrien prou per arribar la majoria necessària per formar govern.

Pronòstic Demoscopia per a les eleccions valencianes

El Cap i Casal, a la contra

El sondeig de Sigma Dos sobre la política municipal de la ciutat de València no sembla pronosticar grans canvis per al Cap i Casal. Tant Compromís com el PSPV mantindrien el seu nombre actual de regidors —10 i 7, respectivament—, mantenint la majoria absoluta al Consell Municipal. El PP perdria un regidor —passant de 8 a 7— i Ciutadans la meitat dels seus —de 6 a 3—. També a la capital els regidors perduts pels dos partits de la dreta anirien a parar als ultradretans de Vox, que passarien de 2 a 6 regidors. Sembla, doncs, que Compromís mantindria el seu feu fort a la ribera del Túria i així ho confirma el fet que Joan Ribó siga el polític millor valorat amb un 5’1 i l’únic que aprova de la ciutat.

Els resultats d’aquest CIS valencià aporten, com de costum, noves visions de la realitat política i sociològica del País. Els darrers esdeveniments —com les eleccions madrilenyes o els canvis al PPCV— han tingut lloc després de fer-se aquest estudi i, per tant, no es pot observar, encara, el seu efecte. Caldrà esperar per saber l’evolució política que es viurà al País Valencià durant els pròxims mesos. Una cosa és clara: En un moment tan delicat i a l’inici de la segona meitat de la legislatura serà convenient per als partits repensar les seues estratègies.

Pronòstic electoral de Sigma Dos per a l'Ajuntament de València

Consulta al detall el CIS valencià de La Comarca Científica ACÍ. 

- Publicitat -