Els productes d’higiene menstrual tampoc seran un bé de primera necessitat aquest 2021

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Tant el PSOE com Unidas Podemos deixaven per escrit el seu compromís de rebaixar els impostos dels productes d’higiene femenina als programes electorals de les eleccions del novembre de 2019. Fa unes setmanes, però, es van aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 i la baixada de l’IVA del 10% al 4% continua sent inexistent

El PSOE i Unidas Podemos no han fet realitat la seva promesa: rebaixar els impostos dels productes d’higiene femenina.

Des del Parlament Europeu s’insta a tots els països membres a eliminar l’impost sobre “la cura i el tampó” a través de l’informe “Sobre Igualtat de gènere i polítiques fiscals en la UE”. El motiu n’és la pobresa menstrual, un problema encara vigent dins les voreres de la Unió Europea, però que, sembla, no afecta Espanya, ja que segons el llistat de tipus impositiu de l’agència tributària, les compreses, tampons, copes menstruals o salvaslips no són productes de primera necessitat. El motiu és evident; totes les persones menstruants practiquem el free bleeding. El mateix es pensa a Hongria, amb un IVA del 27% o a Dinamarca, Croàcia o Suècia, on l’IVA és d’un 25%. 

Segons Intimina, es calcula que una persona utilitzarà al voltant de 319.200 compreses al llarg de la seva vida, el que suposa uns 1.674 €, i 145.920 tampons, que són 2.390 €, però pel govern espanyol sembla ser un sacrifici reduir l’IVA d’un 10% a un 4%, per això només ho han aconseguit a Canàries, on l’IVA és d’un 0%, i Ceuta i Melilla, on l’equivalent a l’IVA és d’un 7%. 

Escòcia és l’exemple 

La consciència escocesa en relació amb la pobresa i la higiene menstrual ha estat una de les grans notícies d’aquest 2020 convertint-se així en el primer país del món en oferir productes d’higiene menstruals totalment gratuïts

Escòcia s’ha convertit en el primer país del món en oferir productes d’higiene menstruals totalment gratuïts.

Aquest novembre, el Parlament escocès va aprovar per unanimitat el projecte de Llei de Productes de Període, presentat l’abril de 2019 per la parlamentària Monica Lennon. La llei obliga a subministrar gratuïtament productes d’higiene menstrual i de fer-los accessibles. Es pretén que es disposi d’aquests productes als lavabos dels diferents edificis públics, sense oblidar-nos de les escoles, els instituts i les universitats, per tal de garantir que es pugui accedir a ells de forma fàcil i privada. 

La llei ha estat concebuda des d’una mirada inclusiva i és per això que s’arreplega a partir de tres eixos fonamentals: l’accessibilitat, la privacitat i el medi ambient.

L’eix de la privacitat té en compte els factors culturals tenint sempre present el tabú que suposa la menstruació en algunes cultures. La localització d’aquests productes també va condicionar aquest eix, per això van valorar la idea de ficar els productes dins de cubicles i no a la vista de tothom que es trobi al lavabo, la qual cosa va suposar un debat, posat que van pensar que podria afavorir la continuïtat de l’estigma que envolta la menstruació. També, va valorar-se el fet d’enregistrar-se per optar a aquest tipus de servei de forma més personalitzada, però finalment es va pensar que era discriminatori per a persones sense llar o sense els recursos necessaris per accedir a aquestes tecnologies.

L’eix de la privacitat té en compte els factors culturals tenint sempre present el tabú que suposa la menstruació en algunes cultures.

La importància de l’eix de l’accessibilitat recau en el fet que els productes han d’estar disponibles per a tothom i de forma il·limitada. Sobretot, diuen, per aquelles dones que pateixen d’endometriosi, una malaltia silenciada que afecta al 10% de les dones en edat fèrtil i triga més de vuit anys en detectar-se, les quals necessiten més quantitat perquè el sangrat és major. Els homes trans i les persones no binàries han estat el focus d’aquest eix, l’accés als productes no provocarà que cap home trans s’hagi de declarar com a tal per accedir-hi, aquests productes també es trobaran als lavabos d’homes, tant pels que ho necessitin com pels que hagin de portar-los a casa. Pel que fa al llenguatge, serà inclusiu. Altrament s’han valorat els tipus de productes que s’oferiran; compreses, copes menstruals i tampons amb aplicador i sense i de diferent absorció.

Per últim, la llei té en compte el medi ambient, és per això que es proveirà de productes més respectuosos amb l’ecosistema que no les compreses i els tampons tradicionals. Es compraran productes amb pocs plàstics, així com compreses reutilitzables, roba íntima absorbent i copes menstruals. Tot i que tenen en compte que encara és complicat que tothom se senti còmode amb aquests tipus de productes, per la qual cosa es necessita fer una tasca d’ensenyament. A més, saben que els productes reutilitzables poden no ser adients per a tothom, a causa tant de barreres físiques com culturals. Per exemple, per les persones sense llar seran més útils els productes d’un sol ús. 

La llei té en compte el medi ambient, és per això que es proveirà de productes més respectuosos amb l’ecosistema que no les compreses i els tampons tradicionals.

La COVID-19, lluny d’haver estat un entrebanc, ha ajudat a que s’aprovés la llei aquest 2020. La parlamentària que ha lluitat per ella des de l’any 2016, deia que la menstruació no s’atura per pandèmies i que el treball per millor l’accés a productes essencials mai havia estat tan important.

“Segons el Parlament Europeu, 1 de cada 10 nenes no tenen accés a productes sanitaris d’aquest tipus”

Monica Lennon va introduir la seva proposta de llei per primer cop al febrer d’aquest any amb la frase “la menstruació és normal, l’accés universal i gratuït a tampons, compreses i opcions reutilitzables també hauria de ser normal”. Esperem que Escòcia es converteixi en un dels exemples i no en l’exemple, perquè la pobresa menstrual no només afecta els països pobres. Segons el Parlament Europeu, 1 de cada 10 nenes no tenen accés a productes sanitaris d’aquest tipus, tot i això, per països com Espanya encara no són una necessitat bàsica.

- Publicitat -