Vergés prorrogarà el toc de queda

"Estem al camí però no hem de córrer"

Publicitat

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha descartat aixecar el toc de queda que es va decretar fa 15 dies a Catalunya per controlar la incidència del coronavirus i ha afegit: “Estem al camí però ara no hem de córrer”.

En una entrevista aquest dijous a Ràdio 4, que ha recollit Europa Press, ha explicat que la baixada de l’índex de reproducció de la covid-19, RT, per sota d’1 es deu a les primeres restriccions i ha indicat que “d’aquí uns dies es podrà veure que baixa el nombre de casos i, d’aquí uns dies més, les hospitalitzacions i les UCI”.

“Anirem pas a pas, estem al camí”, ha insistit Vergés, que ha apostat per assegurar les dades abans d’aixecar les mesures i ha afirmat que el toc de queda continuarà durant 15 dies més i estudiaran com prorrogar la resta de mesures.

Sobre el confinament domiciliari, la consellera ha destacat que les mesures actuals tenen “un impacte claríssim” i que aquesta segona onada de contagis permet fer coses diferents comptant amb l’experiència de què va passar al març.

La primària, “desbordada”

Ha afirmat que no tem un col·lapse del sistema sanitari perquè s’han pres mesures, i ha concretat que “en alguns llocs s’han desprogramat algunes coses”, però ha defensat que s’ha actuat per no haver de desprogramar activitat no covid a tot arreu, com va passar al març.

Vergés ha explicat que l’atenció primària està desbordada, en les seves paraules, perquè els casos han pujat de 1.000 a 5.000 al dia, i ha defensat que Catalunya fa “més de 270.000 proves a la setmana, molt més que Madrid, molt més que en altres llocs”.

Ha afirmat que s’ha reforçat la primària, amb la contractació de persones, de metges i infermeres i “sobretot administratius”, que són els qui discriminen les consultes, ha explicat la consellera.

Ha sostingut que té “moltes ganes” que els farmacèutics entrin en el sistema de salut català, quan li han demanat si podrien fer proves PCR, però ha lamentat que això no forma part de les competències de la Generalitat.

Vergés no ha avançat el nombre de vacunes que arribaran a Catalunya, que estan aparaulades però dependrà de la negociació europea, en mans del Ministeri de Sanitat, i ha afegit que voldria una xifra “com més alta i aciat possible”.

Nadal

La consellera de Salut ha assegurat que aquest Nadal serà complicat, i ha apuntat que, si s’aconsegueix baixar el nombre de casos, es podrà celebrar amb “eines” per defensar-se del virus; i ha dit que s’haurà de triar bé el moment en què es vegi una part de la família i esperar uns dies per veure l’altra.

Ha afegit que en les trobades nadalenques “quanta menys gent, millor”, que hauran de ser més curtes i adaptades per tenir el mínim risc, i ha subratllat que els àpats amb molta gent s’han d’evitar del tot.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes