El Gobierno prepara una estructura per vigilar el que consideri desinformació

La disposició publicada al BOE planteja fer campanyes de comunicació per lluitar contra informació enganyosa

Publicitat

El govern espanyol ha impulsat un pla contra les ‘fake news’ que preveu una estructura per vigilar la desinformació. En una disposició publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) aquest dijous per la vicepresidència primera de l’executiu de Pedro Sánchez, s’estableix que el Consell de Seguretat Nacional, el Comitè de Situació, la Secretaria d’Estat de Comunicació, la Comissió Permanent contra la desinformació -composta pel CNI o la direcció general de diplomàcia, entre d’altres- així com altres autoritats públiques competents treballaran contra la desinformació. El document també parla de la possibilitat de “sol·licitar la col·laboració” d’organitzacions o persones del sector privat i la societat civil, com mitjans de comunicació.

El pla preveu quatre nivells d’actuació amb diferents tipus de mesures i, entre les possibilitats que contempla, hi ha la realització “d’una campanya de comunicació pública dirigida per la Secretaria d’Estat de Comunicació en funció de la naturalesa de la campanya de desinformació”.

El text afirma que l’estratègia pretén “donar compliment als requeriments establerts per la Unió Europea i implementar a escala nacional les polítiques i estratègies promulgades en l’àmbit de la lluita contra la desinformació”.

Crítiques del PP i Vox

El PP ha criticat el pla i ho ha considerat un “autèntic escàndol”. El vicesecretari de Comunicació dels populars, Pablo Montesinos, ha afirmat que el govern espanyol “s’arroga la potestat de decidir què és una notícia falsa o vertadera”. “Censuraran les notícies que no els agraden? Posaran multes als periodistes?”, ha qüestionat a Twitter Montesinos.

Vox ha piulat que el govern espanyol “crea un Ministeri de la Veritat per controlar les opinions dels espanyols a les xarxes socials i censurar els mitjans que no l’aplaudeixen”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes