La batalla contra el català torna al TC

El PP anuncia que recorrerà la 'Llei Celaá' si el castellà deixa de ser vehicular a Catalunya

El líder del PP, Pablo Casado, ha anunciat aquest dimecres que la seva formació presentarà un recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra la reforma educativa que impulsa el govern de Pedro Sánchez si inclou l’entesa entre el PSOE, Podem i ERC per blindar la immersió lingüística suprimint del text el caràcter vehicular de la llengua castellana. “Recorrerem al TC la ‘Llei Celaá’ si el govern i es seus socis nacionalistes exclouen el castellà com a llengua vehicular i liquiden la llibertat educativa contra la concertada”, ha escrit a Twitter. Segons Casado, “Sánchez pretén romandre al poder negociant el futur dels nostres fills”.

Publicitat

Tot plegat després que transcendís l’acord entre el PSOE, Podem i ERC al Congrés per aprovar una esmena a la Ponència de la Comissió Educativa del Congrés dels Diputatsper blindar la immersió lingüística modificant els punts de la llei del PP, l’anomenada llei Wert, que establia que el castellà era llengua vehicular a l’ensenyament a Catalunya.

Fonts del PSOE van apuntar aquest dimarts a l’ACN que l’objectiu de l’esmena és reconèixer el pluralisme lingüístic de l’estat i superar “l’actitud obsessiva de la dreta” de convertir la llengua en “un conflicte”.

En aquest sentit van apuntar que la llei en tot moment garantirà que els alumnes catalans tinguin competència lingüística en castellà i establirà mesures per compensar qualsevol descompensació en els coneixements.

També destaquen que el Comitè d’Experts del Consell d’Europa va advertir el govern de Galícia per no protegir el gallec. L’objectiu, apunten, és aconseguir un “marc garantista” que superi el conflicte.

Segons va avançar ‘El País’, l’esmena acordada substitueix la definició del castellà com a llengua vehicular per una referència a que les comunitats autònomes han d’assegurar el dret a rebre l’ensenyament en castellà i les lengues cooficials d’acord al que preveu la Constitució i els estatuts d’autonomia.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes