Campo nega que hi hagi una “fugida” de jutges a Catalunya

"Hi ha un problema estructural"

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha admès aquest dimarts al Senat que a Catalunya hi ha un “problema estructural” a causa de les places vacants de la carrera judicial que hi ha en aquesta comunitat autònoma, però ha negat que això signifiqui que els jutges “fugin”.

Publicitat

“No hi ha cap fugida de jutges a Catalunya. Cal distanciar-se del soroll, sobretot del soroll ideològic”, ha contestat el titular de Justícia a la senadora de Cs Lorena Roldán, que ha preguntat durant la sessió de control si el Govern espanyol “posarà fi a l’èxode massiu de jutges a Catalunya”.

Campo, que ha subratllat que aquest fet “no respon a cap conjuntura”, ha fet referència a les dades estadístiques dels jutges en pràctica del 1996 al 2020 de l’Escola Judicial –amb seu a Barcelona– per indicar que des de llavors “només 247 procedeixen de Catalunya, 584 d’Andalusia i 558 de Madrid”.

“Aquesta mateixa tendència és troba en els fiscals. Tan sols un 8 per cent viuen a Catalunya”, ha afegit, alhora que ha destacat que “aquest baix percentatge de jutges i fiscals no s’ha traduït de manera significativa en cap moviment de mobilitat”.

Quan la situació era més “complexa”

Així mateix, ha assenyalat que segons les estadístiques del poder judicial, “si el 2006 a Catalunya hi havia el 83 per cent dels jutges, el 2019 un 91 per cent”, mentre que un any abans “quan la situació era més complexa, n’hi havia el 95 per cent”.

Amb tot, Campo ha afirmat que “és cert que hi ha un problema estructural”, perquè així ho demostra l'”última promoció” de l’Escola Judicial, en què 56 dels 62 jutges que van rebre el despatx el 25 de setembre seran destinats a Catalunya, però ha assegurat que el seu ministeri ho té present.

No obstant això, Roldán no comparteix la visió del ministre de Justícia i considera que no és cap “casualitat” que un alt percentatge de jutges es destinin a Catalunya “de manera forçosa”. “Parlem d’una autèntica diàspora”, ha dit la senadora, que ha atribuït aquesta situació a l’independentisme.

Segons la senadora de Cs, els jutges no volen anar a Catalunya perquè no es volen arriscar a ser “assenyalats” i perquè no compten amb la “defensa” del Govern espanyol perquè, en la seva opinió, “permet” que “ministres de Podem i socis d’investidura” siguin els “primers a atacar el poder judicial”.

“Això no és convivència, això és viure en el jou del separatisme”, ha destacat, alhora que ha lamentat que a causa d’aquesta situació “els que respecten la llei cedeixen davant els que abusen”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes