Segona onada: ni preparats i amb pitjor relació amb l’administració

El líder de la UGT descarta mesures com la intervenció de l'autonomia perquè "Madrid complirà": "Això no és un joc"

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, veu “evident” que els governs “no s’han preparat” per la segona onada de contagis de covid-19. “La relació entre administracions és substancialment pitjor que al març”, ha dit en una conferència al fòrum ‘Nueva Economía’ aquest dijous. El sindicalista ha exigit als governs que “s’oblidin” d’estratègies polítiques per justificar-se i que se centrin en combatre la pandèmia “tenint en compte els experts”. Ha descartat que s’hagin d’aplicar “mesures excepcionals” a Madrid, com la intervenció de l’autonomia, perquè “més enllà dels focs d’artifici estic convençut Madrid i la resta compliran amb les seves obligacions”.”Això no és un joc, no és una qüestió entre partits polítics”, ha afegit.

Publicitat

“Les administracions no haurien de treure pit contra les resolucions d’altres administracions”, ha afirmat, referint-se a l’ordre ministerial per contenir el virus que ha aprovat el govern espanyol i que el govern d’Isabel Díaz Ayuso ha acabat rebutjant. Álvarez ha reclamat fer les coses diferent després del “genocidi” de gent gran a les residències que es va viure durant la primera onada de coronavirus i, per això, ha demanat deixar enrere discursos que primer culpaven l’entrada de passatgers de l’aeroport de Barajas, i ara a l’AVE, de la situació per “tapar les incompetències en la previsió”.

Durant la seva intervenció, el secretari general de la UGT ha fet una radiografia de la dificultat econòmica que pateixen molts ciutadans a l’Estat i ha denunciat la “permanent reducció” dels funcionaris que ha portat a retards en tramitació de l’atur o de l’Ingrés Mínim Vital (IMV), una prestació que “és per avui”. “Dir que allargaran el termini i es pagarà de manera retroactiva no serveix de molt”, ha dit. “Encara no s’ha inventat una fórmula per menjar amb caràcter retroactiu”, ha afegit.

També ha lamentat que no s’hagin contractat els 70.000 professors que havien d’assegurar que es mantenien les ràtios adequades a les classes; que no s’hagin previst més contractacions de sanitaris; i que s’hagin fet servir voluntaris per rastrejar casos de covid, en lloc de professionals. “No hi ha cap excusa”, ha afirmat.

A la conferència hi ha participat el president d’Anfac, José Vicente de los Mozos; o el secretari d’Estat del ministeri de Treball, Joaquín Pérez Rey, que han preguntat pel futur de la indústria i per la regulació dels ‘riders’. En el primer punt, Álvarez ha reclamat una “transició justa” en paral·lel al procés de descarbonització que s’asseguri que “si les centrals tèrmiques tanquen, abans hi hagi alternatives industrials netes a la zona”.

Pel que fa als repartidors, el líder de la UGT ha dit que “són la punta de l’iceberg d’un problema més ampli derivat de les plataformes digitals” que “s’ha de legislar ja” en la línia de la sentència del Tribunal Suprem que va reconèixer la setmana passada que un ‘rider’ de Glovo és un fals autònom. “S’ha de tancar l’aixeta de les subvencions a aquestes activitats”, ha insistit Álvarez, que ha denunciat que la Seguretat Social està “subvencionant” les activitats d’empreses com Glovo o Deliveroo perquè s’estalvien les cotitzacions socials dels treballadors.

L’endemà de la publicació al BOE de la pròrroga dels Expedients de Regulació Temporals d’Ocupació (ERTO) fins a finals de gener, ha assegurat que cal profunditzar en aquest instrument per acostar-los al model alemany. Segnos ha dit, en aquest decret llei hi ha “suficients elements de flexibilitat per abordar la segona onada” sense deixar cap sector fora.

En aquest punt ha reconegut que cal un “nou Estatut dels Treballadors del segle XXI” però abans cal derogar la reforma laboral del 2012, tornant al text anterior o amb nous acords entre sindicats i patronals. A més, ha recordat que encara està pendent l’aplicació un acord de gran importància, segons el qual tots els convenis tindran un salari mínim de 1.000 euros. Pel que fa als fons ‘Next Generation’, que han de servir per encarrilar la recuperació econòmica, ha demanat que sindicats i patronals formin part de la taula que decidirà què es fa amb ells.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes