La repressió policial de l’1-O arriba a l’ONU i el Consell d’Europa

Mauri afirma que les càrregues de l'1-O han suposat "un punt de no retorn"

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha anunciat que l’entitat ha portat davant l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i del Consell d’Europa la “violència policial i la seva impunitat” perquè s’investiguin les càrregues policials durant l’1-O.

Publicitat

“Els poders de l’Estat obstaculitzen la investigació per portar davant els tribunals els responsables de la violència policial de l’1-O i, un cop més, l’Estat blinda la corrupció”, ha dit Mauri aquest dimecres en la presentació de la campanya sobre les càrregues de l’1-O, en què també ha intervingut l’advocat internacional de Jordi Cuixart, Olivier Peter.

Mauri ha instat els organismes internacionals a “complir les seves obligacions perquè investiguin la violència policial durant l’1-O”, que abraça des del cap de l’Estat, el rei Felip VI, fins l’últim dels policies que va agredir algun manifestant, en les seves paraules.

Ha explicat que pretenen posar en ‘escac’ a nivell estatal i internacional els valors antidemocràtics, segons ell, del poder judicial espanyol, que “en alguns casos va molt de pressa, i en d’altres, que afecten la monarquia, s’ho pren amb més calma”.

Per Mauri, les càrregues de l’1-O han suposat “un punt de no retorn” per a la justícia i la seguretat, perquè com a resultat de les intervencions policials d’aquell dia, unes 990 persones van haver de rebre atenció mèdica del Servei Català de la Salut, ha puntualitzat.

També ha anunciat que Òmniun ha estat acceptada com a acusació popular en el Jutjat d’Instrucció 7 de Barcelona en la causa d’investigació per la “brutalitat policial” als col·legis catalans durant l’1-O.

Advocat Oliver Peter

Per l’advocat internacional Olivier Peter, és evident la manca d’investigació policial i ha reclamat que s’engegui una investigació eficaç i efectiva, tal com detalla el Conveni Europeu de Drets Humans i el Conveni de les Nacions Unides en cas que hi hagi violència “excessiva” del funcionariat.

A més, Peter ha defensat que s’ha de garantir una “reparació” a les víctimes través del reconeixement dels fets, una indemnització i garanties de no repetició, en les seves paraules.

En l’informe d’Òmnium ‘1.000 ferits – 0 condemnats’, que ha consultat Europa Press, l’entitat reclama que se suspengui els agents “armats sospitosos d’haver comès o tolerat tractes inhumans i degradants” durant l’1-O, a més que es cancel·lin les medalles, bonificacions i ascensos professionals derivats de les intervencions d’aquell dia.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes