El sector immobiliari es mobilitza contra la reserva del 30% a habitatge social

Les entitats afirment que l'Ajuntament de Barcelona és titular de 187 solars amb capacitat per gairebé 7.000 habitatges

El Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida, l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE), la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona (COAPI) i l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya han advertit que la modificació del Pla General Metropolità no ha suposat “cap millora” en el parc d’habitatge de la ciutat. De fet, han assegurat que reservar el 30% a habitatge social està provocant “efectes adversos” pel mercat d’habitatge de la ciutat, com unes conseqüències econòmiques “negatives”, una reducció del valor del sòl i les edificacions existents i efectes “negatius” en la rehabilitació del parc edificat.

Publicitat

El projecte es va aprovar fa dos anys per l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu d’obtenir habitatge de protecció pública en sòl urbà consolidat. A través d’un comunicat conjunt, les entitats del sector immobiliari han reiterat les “connotacions negatives” de la regulació sobre el mercat d’habitatge a Barcelona.

En aquest sentit, han assegurat que l’Ajuntament de Barcelona és titular de 187 solars amb capacitat de prop de 7.000 habitatges, majoritàriament de protecció oficial, procedents de cessions d’aprofitament de l’execució en sòls urbanitzables i urbans no consolidats. Aquest és el cas de la Marina del Prat Vermell i les Casernes de Sant Andreu, amb sòl per a habitatges de protecció oficial de 60.000 metres quadrats, en mans de l’Ajuntament des de 2011.

Les entitats també han advertit d’una reducció del 26% del valor del patrimoni urbà, tant solars com edificis, des de l’entrada en vigor de la modificació. Per altra banda, les associacions han alertat que l’obligació de reservar un 30% d’habitatges de protecció oficial en les obres de gran rehabilitació té efectes sobre el teixit urbà, ja que fa “inviable econòmicament” la rehabilitació.

Les entitats han reclamat al consistori fer públiques les dades de sol·licitud de llicències d’obra a Barcelona que incorporin la reserva del 30%. Així mateix, han atribuït les “grans tensions” de l’accés a l’habitatge al “greu desequilibri” entre una oferta molt reduïda respecte a una demanda creixent, així com l’absència de polítiques públiques ben dissenyades i dotades econòmicament i la paràlisi de la gestió de les administracions públiques.

Les associacions del sector també han recordat que l’Àmbit Metropolità de Barcelona té un potencial de reserves de sòl per construir més de 73.000 habitatges. “Mobilitzar aquestes reserves és imprescindible per incrementar l’oferta d’habitatge assequible”, han afirmat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes