Junqueras recorda que ERC no ha descartat la via unilateral

Reconeix que "la manca d'una estratègia conjunta i d'una diagnosi compartida de l'octubre del 2017 és una de les debilitats del moviment independentista"

Publicitat

“Només hi ha una solució per acabar amb la causa, que és l’amnistia”, ha afirmat el president d’ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista escrita a Catalunya Ràdio. El republicà ha afegit que la resta de mesures “són parcials i no són la solució”, en ser preguntat sobre els indults. Junqueras ha instat l’Estat “a ser capaç de tornar a la política un conflicte que és polític” i ha afirmat que els presos no volen una solució només per a ells sinó una de “global”. “Això passa per l’amnistia i l’exercici d’autodeterminació”, ha insistit. Junqueras ha afirmat també que “no es pot descartar mai la via unilateral” i que ERC no ho ha fet.

El republicà ha apuntat que hi ha “molt d’interès” en fer creure que ERC la descarta. Per contra, ha dit que el que defensa ERC és la necessitat d’enfortir el moviment independentista i preparar-se millor “abans de tornar-ho a intentar”. Tot i això, ha assegurat que la desobediència civil i les accions unilaterals “sempre” han estat en els seus plans “com a opcions factibles”.

Entre els passos a seguir, ha explicat que cal treballar en les zones on l’independentisme està lluny de l'”hegemonia” que té en d’altres. Ha afirmat que això és el que està fent ERC en els darrers anys i ha valorat que “ja està donant resultats”. En aquest sentit, ha afirmat que “ningú s’ha autoesmenat de res” i que el que es fa és buscar en cada moment i en funció dels aprenentatges la millor via per avançar cap a l’objectiu de la independència.

Junqueras ha reconegut que “la manca d’una estratègia conjunta i d’una diagnosi compartida de l’octubre del 2017 és una de les debilitats del moviment independentista” . Per això, ha afirmat que cal “seure i consensuar” una estratègia compartida per seguir avançant.

El republicà ha rebutjat “entrar en una espiral de retrets” amb altres membres del moviment independentista, com l’ANC. Sobre el llibre de l’expresident Carles Puigdemont, ha afirmat que “tothom té la seva versió dels fets, la seva veritat, i és molt legítim explicar-la”. “Nosaltres preferim mirar el passat amb vocació de futur, amb l’objectiu de treure’n aprenentatges i aplicar-los avui per guanyar”, ha afegit.

De cara a les properes eleccions, ha afirmat que l’adversari “és el PSC i no JxCAT” i ha assegurat que els acords que hi pugui haver amb el PSOE són “estratègics per al país i per a l’independentisme”. En aquest sentit, ha instat l’Estat a fer una proposta perquè fins ara “nomes ha parlat a través de la repressió, la prohibició i l’empresonament”. “La proposta catalana és molt clara: amnistia i autodeterminació, la de l’Estat avui és inexistent”, ha dit.

Sobre la taula de diàleg, ha manifestat que és el “reconeixement explícit” per part de l’Estat que existeix un conflicte polític. El republicà ha apuntat que cal intentar el diàleg perquè si dona fruit serà un èxit però també perquè si fracassa, l’independentisme “s’haurà tornat a carregar e raons i legitimitat per tornar-ho a fer”.

“Busquen la venjança”

El president d’ERC ha explicat que han viscut “moments durs d’aïllament” després de la suspensió del tercer grau i ha valorat que amb aquesta decisió es volia “afegir més càstig a la condemna”. “Busquen la venjança”, ha asseverat. El republicà ha explicat que han passat molts dies sense poder veure a les famílies i “moltes hores a les cel·les per la quarantena de la covid”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes