El Govern comprarà amb 23 milions d’euros habitatges provinents d’execucions hipotecàries per fer lloguer assequible

L'INCASÒL finançarà l'operació en un acord amb l'Agència d'Habitatge de Catalunya

Publicitat

L’Institut Català del Sòl (INCASOL) finançarà amb 23 milions d’euros la compra per part de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya d’habitatges provinents d’execucions hipotecàries que es destinaran al lloguer assequible. Aquest és el tercer acord d’aquestes característiques entre els dos ens públics, ja que el 2018 l’executiu va autoritzar una primera compra per 30 milions, i el 2019 una altra per 20 milions més. El Govern té dret de tanteig i retracte en els habitatges amb desnonaments des del 2015, i des de llavors ha adquirit 2.869 pisos amb una inversió total de 148 milions, uns 51.800 euros per habitatge comprat. Amb l’operació anunciada aquest dissabte, es calcula que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya podrà adquirir uns 400 pisos.

A finals de l’any passat es va ampliar fins al 2027 el termini per exercir el dret de tanteig que tenen les administracions i les entitats del tercer sector en aquest tipus d’habitatges, i que es va fer extensiu a tot Catalunya. Aquest dret es pot aplicar també en segones i terceres transmissions d’habitatges anteriorment adquirits per grans tenidors.

Segons el Govern, aquesta opció permet reforçar els mecanismes “pel retorn social del rescat bancari” i ajudar a famílies en situació de vulnerabilitat, evitant la venda a fons d’inversió internacional que “podrien haver portat a una nova dinàmica especulativa”.

El Govern també ha impulsat un conveni entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Institut Català de Finances (ICF) per concedir crèdits bonificats a ajuntaments i entitats del tercer sector per adquirir habitatges per dret a tanteig.

El consell d’administració de l’INCASÒL també ha acordat finançar a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya perquè pugui constituir un fons de garantia a l’ICF per 21,25 milions d’euros per a la línia de préstecs a les comunitats de propietaris per a la rehabilitació d’edificis d’habitatges.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes