Barcelona destina 20,5 milions a la rehabilitació d’habitatges aquest 2020

Les obres estaran enfocades en l'eficiència energètica i la reactivació econòmica

L’Ajuntament de Barcelona, a través del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, ha obert una convocatòria d’ajuts de 20,5 milions d’euros per a la rehabilitació d’habitatges, que seran per aquest 2020 i que s’enfocarà en l’eficiència energètica i la reactivació econòmica.

Publicitat

Així ho han explicat la regidora d’Habitatge, Lucia Martín, i el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, en una roda de premsa aquest dijous al costat del president del Gremi de Constructors d’Obres, Josep Gassiot.

Aquests ajuts inclouen diferents línies amb les quals es pretén arribar a 6.573 pisos i a més de 16.000 persones, i entre les quals es troba la millora d’elements comuns i l’interior d’habitatges, la rehabilitació d’edificis amb comunitats vulnerables i territoris específics.

En concret, es destinaran 6,3 milions a la millora d’elements comuns amb eficiència energètica; tres milions en ajuts de fins a 4.000 euros per millorar l’interior d’habitatges (preveuen arribar a uns 750 pisos), i 6,2 milions a la intervenció en finques d’alta complexitat.

També invertiran 2,5 milions en la captació i rehabilitació de pisos per a la borsa de lloguer (preveuen actuar en uns 750 pisos), i 2,5 milions a la regeneració urbana al barri de Canyelles i al sud oest del Besòs.

Reactivació econòmica

La convocatòria d’ajuts a la rehabilitació generarà gairebé 4.600 llocs de treball i una inversió total de 82 milions, que se sumen a les 8.400 ocupacions que es creen amb la promoció d’obra nova d’habitatge públic de lloguer.

Martín ha assegurat que la xifra dels ajuts és semblant a la de l’any anterior i l’ha posada en valor perquè “la situació pressupostària no té res a veure” amb la del 2019, per la qual cosa creu que demostra que l’Ajuntament manté la rehabilitació d’habitatge com una prioritat política de primer ordre.

Emergència climàtica

Badia ha alertat que el sector que més emissions produeix a la ciutat és el de la construcció (un 41%) i que el sector domèstic representa el 20%: “Continua sent una pedra en la lluita contra el canvi climàtic”, ha dit.

D’altra banda, ha assenyalat que la ciutat té “un parc residencial envellit que no coincideix amb els criteris d’eficiència energètica” i considera necessari fer un canvi en la cultura per conscienciar sobre l’emergència climàtica.

Preocupació per les obres

Sobre l’estat de les obres a la ciutat, Gassiot ha explicat que la paralització de l’activitat constructora a l’inici de la pandèmia va suposar un “cop dur”, però que s’han pogut reprendre i que les que estaven iniciades s’estan acabant.

Així i tot, ha afirmat que estan amoïnats per l’activitat del primer i segon trimestre del 2021, perquè alguns promotors han decidit parar les obres: “L’activitat i l’ocupació el primer semestre del 2021 no és clara”, ha admès.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes