El Constitucional no cedeix

Rebutja la suspensió cautelar de les penes de presó de Junqueras i Romeva

Publicitat

El ple del TC ha acordat per unanimitat denegar la mesura cautelar de suspensió de les penes de 13 i 12 anys de presó, respectivament, i inhabilitació que el Tribunal Suprem va imposar a l’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras i a l’exconseller Raül Romeva. Els magistrats asseguren que malgrat que tots dos van ser elegits eurodiputats no hi ha “circumstàncies excepcionals” que justifiquin l’aixecament de la presó. A més, argumenten la decisió per “la notable extensió de les penes privatives de llibertat imposades”, perquè “per acordar o no la suspensió de les penes es té en compte que la pena se situï per sobre o per sota la frontera dels cinc anys de presó, que és la que serveix per diferenciar entre penes greus i menys greus”.

Els magistrats desestimen la petició de les defenses d’aixecar la pena de presó per la violació dels drets d’immunitat i inviolabilitat que Junqueras i Romeva tenien com a eurodiputats. Segons el TC, si acceptés deixar en suspens les penes de presó per aquest motiu estaria “donant per bona la lesió denunciada” per les defenses, “ això contravindria la doctrina constitucional que impedeix sustentat la suspensió cautelar en l’anticipació del que ha de ser resolt a la sentència”.

En aquest marc justifiquen mantenir Junqueras i Romeva a la presó per “la notable extensió de les penes imposades” i perquè “no concorren les circumstàncies excepcionals que, d’acord a la doctrina constitucional, justificarien la suspensió d’una pena de presó greu, és a dir, superior a cinc anys de durada”. Per tant, segons el TC, “ha de prevaldre l’interès general que comporta l’execució de la sentència impugnada”.

Manté la inhabilitació “per la naturalesa dels delictes”

Les defenses també havien demanat la suspensió de la pena d’inhabilitació absoluta. El TC ho desestima novament “donada la notable extensió de les penes imposades, la naturalesa dels delictes pels que van ser condemnats els recorrents i la importància dels càrrecs públics que ostentaven quan es van cometre els fets delictius”.

Tanquen la porta també a aixecar la pena de presó per la pandèmia del covid, perquè “no correspon a aquest tribunal, i menys en aquest tràmit incidental, decidir sobre la procedència de l’excarceració interessada”, perquè “suposaria ignorar la naturalesa subsidiària del recurs d’empara”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes