Mas se sent “trist, decebut i empipat”

No tornarà a la primera línia política i rebutja integrar-se a JxCat per veure-hi "risc de separació"

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha explicat aquest dilluns que no tornarà a la primera línia política i que rebutja integrar-se a JxCat perquè hi veu “risc de separació” de l’espai hereu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). En una roda de premsa, Mas ha anunciat que es quedarà al PDeCAT per “treballar per la unitat” i per refer ponts entre ambdues formacions, la que lidera l’expresident Carles Puigdemont i la que capitaneja David Bonvehí. Després que diversos dirigents del PDeCAT com el mateix Puigdemont hagin abandonat el PDeCAT i que aquest partit hagi dut a la justícia l’ús de la marca JxCat per part de la nova formació que impulsa Puigdemont, s’ha confessat “trit, decebut i empipat” per la situació.

Publicitat

Mas ha descrit com a “rellevants i fortes” les circumstàncies que l’han dut a trencar el seu silenci, ja que no s’havia pronunciat sobre el divorci postconvergent fins avui dilluns. “El motiu del meu silenci era no perjudicar en cap cas qualsevol possible acord dintre de l’espai de JxCat”, ha assegurat, i ha confiat que malgrat l’actual escenari “es pot acabar refent” la unitat. Ha afirmat que ha estat “30 anys treballant per projectes que buscaven la suma i la integració” com Convergència i Unió (CiU) i Junts pel Sí (JxSí) i que, consegüentment, no pot “acabar la trajectòria política en un projecte que pot portar a la separació”. “El risc de la separació hi és i davant d’aquest risc no vull fer un pas que el pugui consumar”, ha reblat.

Tot i que ha estalviat retrets cap a Puigdemont i ha dit no penedir-se d’haver-lo situat com a substitut seu a la Generalitat, Mas ha lamentat que “hi ha gent que marxa del PDeCAT a contracor perquè se’ls fa triar”. “Em quedo al PDeCAT perquè és on ja era i simplement no en marxo”, ha subratllat.

L’aposta de Mas ara és “subratllar el perfil institucional com a expresident” i treballar per refer la unitat tant entre JxCat i el PDeCAT com entre independentistes. En el primer cas, ha situat la coalició com a millor fórmula de relació entre ambdues formacions, tot i que ha admès que “sembla que no és possible en aquest moment”. En el segon, ha advertit que “ningú prendrà seriosament” el sobiranisme si no té unitat. “Ni a Madrid ni fora de Madrid: ni a Brussel·les ni enlloc”, ha alertat.

Tot i quedar-se al PDeCAT i renunciar a tenir-hi cap candidatura ni càrrec orgànic, ha obert la porta a col·laborar amb el projecte “sobretot aportant idees i expressant opinions”. No ha aclarit si farà campanya amb la formació en cas que es presenti en solitari però ha recordat que vol allunyar-se “cada vegada més” de la dinàmica de partits i reforçar la seva figura d’expresident “quan a més n’hi ha d’altres que no ho poden fer”.

També s’ha pronunciat sobre el litigi obert arran de l’ús del nom de JxCat per part de l’entorn de Puigdemont i l’ha considerat “una de les proves” per les quals està decebut. “Hi ha un compromís signat que diu que ningú podrà fer ús del nom de JxCat sense l’acord de l’altre. Això està signat i els compromisos, fins i tot si no estan signats, s’han de complir”, ha assenyalat. “No entenc que hi hagi hagut una baralla sobre el nom quan resulta que hi havia un pacte”, s’ha queixat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes