7.300 alumnes amb necessitats educatives especials començaran el curs sense un pla concret

Denuncien "incertesa" i demanen que s'incrementi la plantilla de professors

Publicitat

Dincat, que representa un total de 60 centres d’educació especial a Catalunya, lamenta que prop de 7.300 alumnes amb necessitats educatives especials comencin el curs sense comptar “amb un pla concret”. En un comunicat, la principal representant de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya denuncia que les escoles obriran les portes dilluns “enmig de la incertesa i preocupació de professionals i famílies”. Celebren que Educació s’hagi compromès a revisar les seves peticions però encara esperen que atengui la demanda relativa a dotar les plantilles de més recursos, incloure els centres en el projecte entorn la connectivitat digital, assumir costos d’equips de protecció individual o l’increment de la neteja dels centres.

A més, diuen, tampoc s’han concretat directrius sobre el transport ni la demanda de més monitors de menjador.

Així, lamenten que les concrecions no hagin arribat “a temps”. “Ens calen protocols clars, criteris justos i recursos dignes”, assegura Mariona Torredemer, representant de les escoles d’educació especial a Dincat.

Reivindiquen que els centres d’educació especial necessiten entrar en la mesura de la dotació extraordinària de plantilla que el Departament es va comprometre a implementar. Expliquen que la infraestructura de la majoria d’aquests centres és petita i això obliga a haver de redistribuir l’alumnat per poder mantenir la distància de seguretat. Per això veuen “imprescindible” comptar amb més recursos humans en un sector que fa anys que reclama una revisió de les ràtios.

D’altra banda, el col·lectiu demana que se l’inclogui també en el projecte entorn la transformació i connectivitat digital i denuncien que en fos exclòs tot i que la bretxa digital també és present entre l’alumnat amb necessitats educatives especials.

A més, volen una resposta clara pel que fa al funcionament de l’escolarització compartida o els CEEPSIR, que realitzen la tasca de suport a la inclusió als centres ordinaris. La modalitat d’escola compartida -que permet assistir de forma alterna a una escola ordinària i a una escola d’educació especial-, argumenten, “és una de les principals claus d’inclusió”. En aquest sentit, alerten de la importància de no “tornar enrere” i continuar apostant per un sistema “més inclusiu, més obert i col·laboratiu”.

Aplaudeixen que es considerin un servei essencial

Tot i les diverses reivindicacions de cara l’inici del nou curs, Dincat aplaudeix la decisió de considerar les escoles d’educació especial com un servei essencial, de manera que l’activitat continuï fins i tot davant de possibles nous confinaments per la covid-19.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes