Mas fa un pas endavant amb el PDeCAT

Pacta participar en la seva campanya si va en solitari però sense formar part de les llistes

Publicitat

El PDeCAT ha pactat amb Artur Mas que l’expresident participi a la seva campanya si va en solitari, tal com ha pogut saber l’ACN. Fonts del partit han explicat que l’acord passa perquè l’excap del Govern no formi part de la llista electoral. A més, Mas ha deixat clar que evitarà fer cap discurs en contra de JxCat ni del seu líder, Carles Puigdemont -el seu relleu a la presidència de la Generalitat. Mas continua mantenint silenci en públic, però ha tingut converses amb la direcció del PDeCAT les últimes setmanes, també després del degoteig de baixes del partit cap a JxCat. La decisió del president del Govern, Quim Torra, d’expulsar Àngels Chacón de l’executiu ha impulsat l’exconsellera d’Empresa com a candidata del PDeCAT a les eleccions.

Mas ja va comunicar a l’executiva de David Bonvehí, fa setmanes, que mantindria el carnet del PDeCAT i que no es donaria d’alta a JxCat. L’expresident també va acceptar aleshores participar de la campanya del partit -almenys en alguns dels actes-, entenent que el PDeCAT s’acabarà presentant en solitari a les properes eleccions al Parlament. El 129è president de la Generalitat ha deixat clar a Bonvehí que en cap moment farà cap discurs ni declaració en contra de JxCat ni de Puigdemont, amb qui no vol rivalitzar.

Tal com ja va explicar l’ACN, el PDeCAT confia en Mas per enfortir el partit de cara als propers mesos. L’executiva de Bonvehí confia que el fet que l’expresident del partit mantingui el carnet serveixi perquè molts associats que dubtin de donar-se de baixa per sumar-se a JxCat s’ho repensin. Almenys un 7% dels militants del PDeCAT han estripat el carnet per afiliar-se al nou partit de Puigdemont, en dades confirmades per la direcció ara fa una setmana -abans de l’últim degoteig de baixes, liderades pel propi Puigdemont.

A banda de Mas, el PDeCAT també compta per ara amb Mercè Conesa, com a un altre actiu rellevant del partit, a més dels alcaldes i regidors que manté al territori. Qui apunta com a candidata per encapçalar la llista, però, és l’exconsellera Chacón. I fonts del PDeCAT defensen que Mas veu bé el nom de l’extitular d’Empresa, expulsada del Govern per Quim Torra dijous passat.

Si bé Mas manté el seu silenci, l’expresident ha continuat connectat amb l’espai postconvergent tot l’estiu. Tant en contacte permanent amb Bonvehí i diferents càrrecs i diputats del PDeCAT com, també -en menor mesura-, amb Lledoners i Waterloo.

Mas no tornarà a primera línia política. Ja va deixar clar fa mesos que no aspirava a tornar a ser candidat, i que de fet apostava perquè JxCat i el PDeCAT confluïssin en una coalició electoral, en cas que no hi hagués una transició orgànica i ordenada. Aquesta via, defensada per Bonvehí, va ser rebutjada des d’un inici tant per Puigdemont com pel secretari general de JxCat, Jordi Sànchez.

Així, Mas complirà la paraula de no enfrontar-se contra Puigdemont a les llistes. Però tot apunta que a la propera campanya hi haurà dues butlletes, una de JxCat i l’altra del PDeCAT. I també dos actes diferents, l’un amb Puigdemont a la pantalla, i l’altre amb Mas dalt l’escenari. I demanaran el vot pels seus partits respectius, després d’haver compartit molts mítings junts.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes