Quan el PSC era “màfia” i la monarquia una “institució antidemocràtica”

“Per democràcia i republicanisme denunciem la corrupció de la monarquia i donem suport a la retirada de la Medalla d’Or al rei emèrit. Però rebutgem les pràctiques electoralistes de JxCAT i ERC que busquen dividir en un moment on necessitem construir majories republicanes”. Amb aquest triple salt mortal amb doble gir Barcelona en Comú va justificar ahir la seva abstenció en la votació per retirar la Medalla d’Or al rei emèrit a l’Ajuntament de Barcelona.

En aquests moments de la pel·lícula em pregunto si encara queda algú que es cregui la voluntat trencadora dels comuns. Ho pregunto seriosament. Si fóssim l’any 2016, o fins i tot el 2017, quan els ajuntaments del canvi amb prou feines feia dos anys que governaven, encara era comprensible que aquell discurs per fer caure el règim del 78 tingués alguna mena de recorregut. L’any 2020, no podem obviar que de les paraules als fets hi ha un espai exageradament ample.

L’any 2013, dos anys abans de les eleccions municipals, l’actual alcaldessa Colau reclamava fer “fora la màfia” del PSC, un partit que l’any 2012 titllava, juntament amb CiU, de ser responsable del “genocidi financer”. Un any després, el 14 d’abril del 2014, era un bon dia per recordar que la monarquia és “una institució antidemocràtica i, l’espanyola, a més, corrupta”: “#QueEmigreElBorbon”.

Any 2020: Els comuns governen amb el PSC a Barcelona i al govern espanyol. Formen part de l’executiu que va organitzar la fugida del rei emèrit. S’han abstingut de la votació de l’Ajuntament però, atenció, es posa la medalla d’haver retirat el bust de Juan Carlos I l’estiu del 2015. El temps passa volant, les paraules se les emporta el vent.

Mecenes de la Nova Cultura

Si creus en un periodisme que analitza l'actualitat sense pressa, nosaltres som la teva revista. Fes-te mecenes de la nova cultura des de només 2€ al mes.