La firma d’hipoteques sobre habitatges modera la seva caiguda al juny al 12,7% i suma 4 mesos de baixades

Catalunya, una de les comunitats amb major nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges

El nombre d’hipoteques constituïdes sobre habitatges inscrits en els registres de la propietat es va situar en 26.748 el passat mes de juny, xifra que suposa un 12,7% menys que en igual mes de 2019, segons ha informat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que recorda que les dades procedeixen d’escriptures públiques realitzades anteriorment.

Publicitat

Amb la reculada interanual experimentada al juny, molt més moderada que la del maig, la firma d’hipoteques sobre habitatges encadena quatre mesos consecutius de taxes interanuals negatives després de la reculada del 14,6% experimentat al març, quan es va declarar l’estat d’alarma per la crisi sanitària, de la caiguda del 18,4% a l’abril i de la baixada del 27,6% registrada al maig.

D’acord amb les dades difoses per l’INE, l’import mitjà de les hipoteques sobre habitatges va pujar un 7,5% respecte a juny de 2019, fins als 131.670 euros, mentre que el capital prestat va baixar un 6,1% en taxa interanual, fins als 3.521,9 milions d’euros.

En termes mensuals (juny sobre maig), el nombre d’hipoteques sobre habitatges va pujar un 4,7%, mentre que el capital prestat per a la constitució d’aquestes hipoteques va augmentar un 8,5%. En tots dos casos, es tracta dels majors creixements en un mes de juny en almenys cinc anys.

Madrid al capdavant

Les comunitats amb major nombre d’hipoteques constituïdes sobre habitatges al juny van ser Madrid (5.101), Andalusia (4.489) i Catalunya (4.142).

Només cinc regions van presentar al juny una taxa interanual positiva en el nombre d’hipoteques sobre habitatges: País Basc, que les va incrementar un 66,3%; Extremadura (+11,3%); Cantàbria (+8,3); Astúries (+6%) i Madrid (+3,2%).

Per la seva banda, Navarra (-36,1%) i Comunitat Valenciana (-32,8%) van registrar els majors descensos interanuals, mentre que Múrcia va presentar el menor, amb una reculada del 3,5%.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes