Aragonès avisa que la independència de Catalunya és “inevitable”

Assegura que la reactivació econòmica després del coronavirus passa per un "canvi cultural"

El vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha defensat que l’independentisme ha de marcar-se com a objectiu la seva internacionalització perquè “un referèndum reconegut, l’exercici de l’autodeterminació i la independència de Catalunya és inevitable”.

Publicitat

En la seva intervenció aquest dimecres en la conferencia ‘Recuperació econòmica. Posant les bases a la Catalunya del 2030’ de l’Associació d’Empresàries i Directives de l’Empordà, Aragonès ha assegurat que ERC només deixarà de ser independentista quan Catalunya sigui independent.

Així, segons el vicepresident, la reactivació de l’economia catalana després de la crisi del coronavirus requereix un “canvi cultural i un replantejament d’algunes maneres de fer”, com la substitució de la desconfiança entre administracions i el sector econòmic per la cultura de la col·laboració i una visió emprenedora.

En aquest sentit, ha instat els sectors econòmics a apostar pel talent malgrat que Catalunya no compti amb grans infraestructures, fonts d’energia barates o reserves de matèries primeres: “Els que som independentistes estem obligats a pensar en gran i en com ho gestionaríem si fóssim un estat independent”.

Ha defensat un canvi en l’orientació del mercat intern cap a la diversificació i cap a l’augment de volum de la demografia empresarial per competir al mercat global, a més d’apostar per la “economia del valor i qualitat”, que permet guanyar en competitivitat.

Així mateix, ha fet una “aposta inequívoca” per l’equitat de gènere i per mesures concretes per afavorir la conciliació i l’accés de dones directives a majors càrrecs de responsabilitat per aportar benestar a les persones i rendibilitat a les empreses.

20 projectes fins el 2032

Per a la recuperació econòmica, ha posat en valor els 20 projectes prioritaris –desgranats en 145 actuacions fins el 2032– a través de 30.000 milions d’euros provinents dels fons europeus, i ha advertit que “no serviran per res” si estan centralitzats a Madrid.

Segons Aragonès, els eixos de la reactivació econòmica passen per potenciar l’economia per la vida, com la salut i les cures, la digitalització de l’economia de la mà de la reindustrialització i un nou model econòmic basat en la transició ecològica.

Ha posat l’accent en la importància de la coexistència de les mesures de prevenció davant el coronavirus amb les de dinamització de l’economia, a més d’acompanyar als ajuntaments per estar “en primera línia” de les conseqüències de la pandèmia.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes