Els expresidents del Parlament Rigol, Benach i De Gispert presenten una petició d’indult per a Forcadell

"Abans que es pugui plantejar la llei d'amnistia, hem considerat que ho havíem de fer per ella", defensen

Publicitat

Els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert han registrat una petició d’indult per a la també expresdienta de la cambra Carme Forcadell. Ho han explicat ells mateixos aquest dilluns en una roda de premsa en què han detallat que Forcadell coneix la iniciativa però que no hi ha participat. Així mateix, han reivindicat l’amnistia com a millor solució per als líders independentistes empresonats arran del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. “Abans que es pugui plantejar la llei d’amnistia, hem considerat que ho havíem de fer per ella”, ha assegurat De Gispert. Tant ella com Rigol han subratllat que l’indult no suposa “ni el penediment ni cap altra acceptació” dels fets pels quals se l’ha condemnat.

Benach ha insistit que “la via més justa és l’amnistia”, que és també “la que la Carme prefereix”, però l’indult “és més fàcil de gestionar” perquè depèn del govern espanyol, mentre que l’amnistia l’han d’aprovar el Congrés i el Senat. A més, ha subratllat que la petició “no la fa la presidenta Forcadell”, sinó ells tres.

De Gispert ha afirmat que Forcadell “va ser acusada i sentenciada per un delicte que no va cometre” ja que “va complir amb el reglament i les seves funcions”.

Rigol, per la seva banda, ha lamentat que malgrat les multitudinàries mobilitzacions independentistes dels darrers deu anys “l’Estat no s’ha mogut gens ni mica” i fins i tot s’ha dedicat a reprimir els líders sobiranistes. Per això ha considerat “un insult” que es pretengui “minimitzar” el moviment independentista”.

La petició d’indult per a Forcadell, que s’adreça al Ministeri de Justícia, se suma a la que la UGT ha impulsat per a l’exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies Dolors Bassa, també a la presó per la causa de l’1-O. Segons han explicat els expresidents del Parlament, el Minsiteri té un any per resoldre la demanda, que haurà d’aprovar el Consell de Ministres.

Al text registrat aquest mateix dilluns hi destaquen que Forcadell ha passat “un període de temps absolutament excessiu” a la presó i que “la seva actitud ha sigut exemplar, tant en la relació amb els
funcionaris de les diferents presons on ha estat ingressada com també amb la resta de preses”. A més, hi assenyalen que “el conflicte polític que es viu entre Catalunya i Espanya no es resoldrà per la via judicial”. “Només la via política pot portar a intentar trobar una solució”, avisen, per la qual cosa insten l’executiu espanyol a dur a terme “gestos” com la concessió de l’indult a l’expresidenta de la cambra catalana.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes