Aragonès aspira a atreure votants de PSC i de comuns decebuts i republicans

Diu als republicans de tota Espanya que una república catalana independent "pot obrir el pany de la república espanyola"

Publicitat

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha afirmat que ERC aspira a atreure votants de PSC i de comuns decebuts i que se senten republicans: “El PSOE és el partit dels més monàrquics en aquests moments i l’altre, que és Podem, són republicans podríem dir asintomàtics”.

En una entrevista del diari ‘Ara’ recollida per Europa Press, ha dit als republicans de tota Espanya que una república catalana independent “pot obrir el pany de la república espanyola”.

Quant al votant del PSC, ha concretat com apel·lar-lo: “El vostre projecte és aquest que va agafat de la mà del PP i de Cs, o esteu més prop d’un projecte d’esquerres, a favor d’un referèndum i a favor de la república?”.

Després que l’expresident de la Generalitat i líder de JxCat, Carles Puigdemont, plantegés el concepte de ‘confrontació intel·ligent’ amb l’Estat, Aragonès ha dit textualment que l’estratègia és forçar l’Estat a una negociació, fet que implica majories més àmplies i també “enfortir les institucions, un bon govern republicà i internacionalització” de l’objectiu.

Sobre la relació ERC-JxCat, ha fet autocrítica perquè falta consens estratègic; i en preguntar-se-li si JxCat ha estat lleial amb ERC els últims mesos, ha contestat que ho jutjaran els ciutadans a les urnes, però “ara hi ha un objectiu compartit, que és superar el 50%”.

Pedro Sánchez

Respecte a si ERC es planteja negociar els PGE amb el Govern central, ha reiterat que si Pedro Sánchez vol un segon acord, abans cal complir el primer, que ha definit com recuperar el crèdit que l’Executiu espanyol ha perdut i “afrontar la via política com a resolució del conflicte”.

“Primer, revertint la política repressiva. Nosaltres proposem una llei d’amnistia perquè, si no, no podem negociar d’igual a igual. I, en segon lloc, asseure’s a negociar amb el Govern (espanyol) una via política”, que ha resumit en un referèndum prèvia amnistia.

Quant a si el referèndum és condició sine qua non, ha contestat: No, posem com a condició sine quan senar tornar a asseure’s a la taula de negociació”.

Quim Torra

En parlar dels Pressupostos catalans, ha dit que la possibilitat d’un avançament electoral li fa estar “a l’espera”, i és partidari de convocar a les urnes abans que el TS dicti una possible inhabilitació ferma al president Quim Torra.

Després d’explicar que Torra li diu que no ha decidit la data, ha advertit que la inhabilitació faria no tenir president, encara que al propi Aragonès li corresponguessin algunes funcions interines: “Però això no és tenir un president. I en aquests moments és necessari un president que exerceixi”.

Crisi i coronavirus

Sobre les finances davant la crisi del coronavirus, ha assegurat que enguany estan garantits tots els serveis, i per a 2021 “hi ha temes que s’han de posar sobre la taula”, cosa que no veu que estigui fent el Govern central: li sorprèn no saber encara els recursos que arribaran a Catalunya del sistema de finançament.

A més, ha posat exemples dels 20 projectes del Govern per a quan arribin els fons europeus: modernitzar el regadiu als canals d’Urgell, per estalviar i recuperar cabal del Segre; que tots els sostres de la Generalitat produeixin energia solar; i que el transport públic conecti les principals ciutats catalanes a menys de 30 minuts de Barcelona.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes