Més del 70% dels autònoms a Espanya es planteja tancar o reduir la seva plantilla si hi ha un nou confinament

"És necessari implementar mesures que salvin les activitats dels autònoms, les seves empreses i les ocupacions que generen",

El 72% dels treballadors per compte propi es planteja tancar o reduir la seva plantilla en cas que hi hagi un nou confinament, segons es desprèn de la nova edició del baròmetre ‘Situació Autònoms’ realitzat per la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA).

Publicitat

Segons ATA, el pessimisme en les perspectives econòmiques pels últims esdeveniments imposats pels nous tancaments de sectors econòmics per indicació del Ministeri de Sanitat i els nous contagis de Covid-19 a Espanya es reflecteixen en les respostes d’aquest cinquè baròmetre.

De fet, el 20,1% dels autònoms, quatre punts més que en l’anterior baròmetre, creu que un nou confinament suposaria el tancament definitiu del seu negoci. D’altra banda, el 35,4% ha assenyalat que és possible que un nou confinament signifiqués el tancament definitiu del seu negoci, mentre que un 16,4% diu que hauria de reduir el seu tamany per poder continuar.

El president d’ATA, Lorenzo Amor, ha afirmat que els autònoms estan en una situació d’emergència, per la qual cosa ha llançat un ‘SOS’ al Govern.

“És necessari implementar mesures que salvin les activitats dels autònoms, les seves empreses i les ocupacions que generen”, ha assegurat Amor, després d’apuntar que “cada dia que passa es va deteriorant més l’economia de la majoria dels autònoms”. “Tornem a estar en una situació extraordinària que necessita de mesures extraordinàries”, ha remarcat.

Del baròmetre es desprèn que gairebé el 80% dels autònoms ha vist com la facturació del seu negoci s’ha reduït respecte a l’any anterior, mentre que un de cada deu assegura que s’ha mantingut i gairebé un 5% considera que fins i tot ha augmentat.

En aquest últim cas, gairebé el 86% d’aquest 5% ha apuntat que l’increment de la seva facturació ha estat d’entre un 10% i un 40% de la seva facturació respecte a l’any anterior, mentre que el 2,86% restant ha assegurat que el seu negoci va millor ara que fa un any.

No obstant això, segons ATA, “molt més complicada està sent la situació per un 14,24% dels autònoms que no està ingressant res”.

De fet, dels què han reduït els seus ingressos, un 57% ha vist reduïda la seva facturació en un 60% o més en comparació de l’any passat, mentre que per a tres de cada quatre autònoms la seva facturació ha caigut en un 40% o més.

“Fracàs” de la prestació per cessament d’activitat

L’estudi també ressalta que la morositat segueix sent un dels principals problemes dels treballadors per compte propi. De fet, segons el baròmetre, un de cada tres autònoms diu que la pateix.

ATA ha apuntat, a més, que s’ha constatat “el fracàs de la prestació de cessament d’activitat que es podia sol·licitar des de el 1 de juliol”. “És una prestació que no té a veure amb el context real que viuen els autònoms. Solament un 5% dels autònoms l’ha sol·licitat i amb prou feines a un 4% del total l’hi han concedit (se li concedeix al 79% d’aquest 5%), principalment per no poder acreditar el període mínim de cotització”, explica la Federació.

A més, per estar en pluriactividad se li ha denegat al 10,8% i per haver estat de baixa, per exemple per paternitat o maternitat, amb la qual no és compatible, al 5,4%.

“El fracàs d’aquesta prestació es fa encara més palesa en preguntar als autònoms si consideren fonamental el cobrament de qualsevol mesura de cessament d’activitat (ordinària o extraordinària) per a la continuïtat del seu negoci”, es ressalta en el baròmetre.

El 78,2% veu aquesta eina imprescindible, mentre que, per contra, el 14,1% no ho considera fonamental i continuarà cap endavant igualment.

D’altra banda, preguntats per les eines que s’han plantejat per fer realitat la recuperació, la majoria dels autònoms coincideix que la reducció de traves administratives és la principal eina a implantar i també veuen “molt necessari” que existeixin ajudes per al foment del reemprendimiento.

Fins ara, gairebé el 40% dels autònoms ha assenyalat que ha incorporat a tota la seva plantilla, mentre que un 26,3% no ha incorporat a tots els seus treballadors i el 4,5% creu que els incorporarà en els propers dies. Per contra, el 21,1% no sap si podrà donar d’alta econòmicament a algú i el 8,3% creu que no ho farà.

Respecte al manteniment de la plantilla després dels sis mesos d’incorporació el primer treballador, solament el 27,8% dels autònoms asseguren que podrà mantenir a tots els seus empleats, xifra que en l’anterior baròmetre rondava el 32,9%.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes