Els Pujols demanen impunitat

Volen que s'arxivi la causa contra tota la família a l'Audiència Nacional

Publicitat

La defensa de la família Pujol, exercida pels advocats Cristóbal Martell i Albert Carillo, han presentat un recurs d’apel·lació a l’Audiència Nacional en què neguen el delicte d’organització criminal i demanen que s’arxivi la causa contra l’expresident, la seva dona i els seus fills. El jutge José de la Mata va tancar la instrucció de la causa contra els Pujol a meitats de juliol decidir i els va enviar a judici pels delictes contra la hisenda pública, el blanqueig de capitals, organització criminal o associació il·lícita i falsedat documental per enriquir-se durant dècades a través d’activitats relacionades amb la corrupció aprofitant la seva “posició privilegiada”.

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va anunciar el 16 de juliol el tancament de la instrucció de la peça principal del ‘cas Pujol’ i va proposar jutjar tota la família per organització criminal. El magistrat procedeix contra l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley, la seva dona, Marta Ferrusola, i els seus set fills i considera que formaven una organització criminal que “ha aprofitat la seva posició privilegiada en la vida política, social i econòmica catalana durant decennis per acumular un patrimoni desmesurat, directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d’activitats corruptes”.

De la Mata considera que els fets investigats serien constitutius de delictes d’organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat documental. Part de les activitats coincideixen amb el període en què Pujol va estar al capdavant de la Generalitat.

En una interlocutòria, el titular del jutjat d’instrucció número 5 de l’Audiència Nacional posa punt final a una investigació que va arrencar el 2012. L’havia prorrogat en diverses ocasions, l’últim termini arribava fins al 23 de març de 2021. A la resolució, el magistrat procedeix contra l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley, la seva dona Marta Ferrusola, els seus set fills i 18 persones més entre els quals l’exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès, i els empresaris Luis Delso, Carlos Sumarroca Coixet i Carlos Sumarroca Claverol.

No s’ha acreditat l’herència de l’avi

A la interlocutòria, de 509 pàgines, el jutge concloïa que no hi havia indicis sòlids que acreditessin que la fortuna dels Pujol vingui de l’herència familiar de l’avi Florensi Pujol. “Al llarg de la investigació no s’ha aportat cap element que permeti contrastar la veracitat d’aquesta versió”, diu de la Mata. “Neguen tenir coneixement del lloc on va estar el llegat, l’entitat bancària on va estar administrat, el moment i forma en què va arribar a Andorra”, apunta el jutge.

Segons el magistrat, l’origen dels fons està en “pagaments il·lícits” que feien terceres persones que majoritàriament estaven vinculades a empreses que feien pagaments milionaris a la família dissimulats en estructures societàries. Els contractes simulats tenien com a contraprestació l’exercici de la influència del Pujol en adjudicacions i canvis de qualificació urbanística, entre d’altres.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes