El desgavell dels romanents

Hisenda assumirà els interessos negatius de mantenir-los al banc si els ajuntaments els cedeixen

Les entitats locals amb superàvit que apostin per cedir-lo al Ministeri d’Hisenda, en el marc de l’acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), no hauran de pagar els interessos que actualment abonen per tenir els romanents inactius a entitats financeres. Segons un comunicat del govern espanyol, les entitats locals amb superàvit estan pagant als bancs un tipus de fins al -0,50% mentre que, si els cedeixen a Hisenda, tindran un interès del 0% i, per tant, s’estalviaran els fins a 70 milions d’euros anuals d’interessos que estan pagant. La nota destaca que Hisenda assumirà aquest cost financer perquè les entitats locals no paguin interessos pels seus estalvis.

Publicitat

El comunicat es fa ressò de la publicació d’una resolució de la Direcció General del Tresor publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) que regula les condicions del préstec a l’Estat per cedir-los els estalvis municipals. Estableix que el préstec tindrà un interès del 0% si es torna en deu anys -a partir del 2022, tal com recull l’acord- però afegeix la possibilitat que es torni a 15 anys amb un interès positiu del 0,05%.

La resolució explica que el préstec de les entitats locals a l’Estat tindrà condició de Deute de l’Estat la qual cosa implica un interès negatiu anual de mínim el 0,192%, més favorable que el que paguen ara als bancs. Tanmateix, Hisenda es compromet a assumir-ho perquè les entitats locals no hagin de pagar interessos.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes