Aquestes són les mesures amb les quals es fara la verema DO Empordà

La recollida s'avançarà a mitjans d'agost amb la previsió d'una producció igual o inferior a la de l'any passat

Publicitat

La Denominació d’Origen (DO) Empordà afronta la seva verema més “especial” per la situació sanitària generada per la covid-19. Els cellers de la comarca fa mesos que prenen mesures amb el personal que hi treballa per reduir riscos i ara encara la recollida amb la voluntat de minimitzar-los encara més. A diferència d’altres punts de Catalunya, a l’Empordà la majoria de cellers tenen una plantilla estable que durant la verema “recondueixen” i completen contractant alguns treballadors extra que viuen a la zona. “Aquí no hi ha tant de risc perquè no es porta gent de fora però s’han de prendre mesures igualment”, explica el president de la DO, Xavier Albertí.

Entre elles i a l’espera d’un protocol a nivell de tot Catalunya, hi ha garantir la distància de seguretat, control de temperatura, gels hidroalcohòlics, mascareta i fixar grups “estables” reduïts per minimitzar els contactes.

La DO Empordà preveu començar la verema el proper 17 d’agost, gairebé deu dies abans que l’any passat. La collita d’enguany, però, s’enfronta a una situació inèdita fins ara: la crisi del coronavirus. Durant aquests mesos, els cellers empordanesos han anat adoptant -com la majoria d’empreses- mesures per minimitzar el risc de contagi i l’objectiu és ara adaptar-los a la recollida del raïm.

El president de la denominació, Xavier Albertí, remarca que el món vitivinícola ja ha hagut d’aplicar protocols per la seva vesant, no només agrícola sinó també industrial i turística, per l’enoturisme. “Es tracta, en definitiva, de traduir les mateixes bones pràctiques a la verema: control de temperatura, mascareta sempre que sigui possible i distància”.

Alguns cellers, a més, contemplen altres mesures. Entre elles, la de crear grups petits i “estables” amb els quals reduir al màxim el risc de transmissió del virus. Albertí assegura que el risc a la comarca és menor que en d’altres indrets de Catalunya perquè aquí el personal temporal que es contracta és un afegit a les plantilles que molts cellers ja tenen i que, majoritàriament, viuen a la zona.

Pocs treballadors temporals

“Hem fet una enquesta als cellers i no ens consta ningú que hagi hagut d’oferir allotjament però s’han de prendre precaucions igual perquè és gent que ve de fora de l’àmbit de treball igual”, detalla. En aquest sentit, a banda d’aquestes mesures, es plantegen la possibilitat de fer proves serològiques al personal.

A més, estan a l’espera d’un protocol a nivell de tot Catalunya, que s’ha elaborat al Penedès i que els donarà “més pistes” sobre com “comportar-nos”.

Un responsable vigilant que es compleixin

Amb tot, Albertí insisteix que la majoria de cellers “tenen clar” com han d’actuar i que molts ja han definit com afrontaran la verema. És el cas del Celler Espelt, de Vilajuïga. La seva directora Anna Espelt assegura que el que preveuen fer és “semblant” al que ja han estat aplicant durant els primers mesos de la pandèmia. En aquest sentit, diu que la distància a les vinyes és relativament fàcil d’aplicar i que, a més, el fet que sigui una feina a l’aire lliure ho facilita tot. Malgrat això, l’ús de la mascareta, el gel hidroalcohòlic i la distància de seguretat seran indispensables en aquesta collita.

En aquest celler, han descartat els grups reduïts però han decidit que hi haurà una persona responsable de controlar que en tot moment es compleixin les mesures de seguretat. “Tenim clar que hi ha un factor humà i, per això, durant tota la verema hi haurà una persona que ho controli”, afirma.

La verema, abans d’hora

En relació a la verema, Albertí diu que també serà especial perquè hi ha hagut alguns problemes afegits com el míldiu –que a la comarca ha tingut una incidència menor- i les abundants pluges de la primavera, que han provocat un excés d’humitats. Malgrat això, assegura que aquests últims mesos estan sent bons i que, tot i l’avançament de la collita, “sembla que es podrà collir en condicions i que tindrem un bon vi”.

Albertí remarca, però, que preveuen una producció menor pel factor pluja i que estarà al mateix nivell o “per sota” de la de l’any passat. “En qualsevol cas, no estarà per sobre ni tampoc serà desastrosa”, augura.

Tampoc creu que una segona onada del virus a la tardor puguin afectar la durada de la recollida, que acostuma a acabar el mes d’octubre. En aquest sentit, diu que avui en dia els temps els marca la maduració adequada de cada varietat. “Procurem deixar-nos manar pel raïm i collir-lo en el moment que toca. Esperem que puguem”, afegeix.

La denominació d’origen Empordà aglutina unes 1.800 hectàrees de vinyes, 265 viticultors i una cinquantena de cellers.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes