Maragall a Borrell que condemni l'”espionatge a líders polítics”

Diu que "bé probablement" ja se li espiava quan era conseller

Publicitat

El diputat i regidor d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha sol·licitat per carta a l’Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, que condemni “de manera pública i rotunda l’espionatge a líders polítics” del que presumptament va ser víctima el republicà, entre altres líders.

En una carta consultada per Europa Press, Maragall li demana pronunciar-se “sobre aquest episodi fosc de la democràcia espanyola”, després que una investigació d”El País’ i ‘The Guardian’ revelés que tant ell com el president del Parlament, Roger Torrent, havien estat presumptament espiats mitjançant el programa informàtic Pegasus a través dels seus mòbils.

“Aquest programa, que solament pot ser adquirit pels governs dels Estats, permet a l’usuari accedir a tota la informació del dispositiu i supervisar totes les conservacions que es realitzin prop del dispositiu”, exposa.

Al seu entendre, aquesta és una pràctica intolerable en un Estat de Dret, en les seves paraules, que “se sumeixi a una estratègia persecutoria” que considera que ja va patir quan formava part del Govern, com a conseller d’Acció Exterior de la Generalitat.

“És possible que en aquest moment no només es volguessin tancar delegacions del Govern, sinó que també se’ns espiés sistemàticament com ja denunciem en el seu moment?”, es pregunta en la carta.

Política sense “interferències”

Lamenta que, arran d’aquest presumpte cas d’espionatge, la seva intimitat i la del seu entorn ha estat vulnerada: “També, evidentment, s’ha vulnerat el dret a la privadesa de la correspondència i el dret a dur a terme un projecte polític sense interferències il·lícites”.

A més, manté que existeix informació “prou acreditada que relaciona l’Estat espanyol amb l’ús d’aquestes eines des de, almenys, 2015”.

En concret, Maragall sosté que va ser espiat entre març i abril de 2019, quan Borrell era ministre d’Exteriors del Govern: “Tot apunta, però, en la direcció que aquestes activitats il·legals es van iniciar molt abans i bé probablement” quan ell era conseller.

Investigar fins al final

Ha demanat portar fins al final la investigació sobre aquests presumptes espionatges i acceptar qualsevol ajuda en aquest sentit, l’única resposta admissible al cas –diu– “mentre la qualitat de la democràcia espanyola continua caient”.

“El Govern de l’Estat, avui, solament té una opció si vol seguir al costat de la democràcia: obrir aquesta investigació, depurar responsabilitats i dotar-se de les mesures necessàries per evitar que això torni a succeir”, defensa en la missiva.

Per això, espera que “l’Alt Representant de la UE per a Política Exterior actuï en defensa de les persones i les institucions afectades”, una petició que Maragall també ha dirigit el president del Parlament Europeu, David Sassoli, i als líders de l’Aliança Verda Europea, Philippe Lamberts i Ska Keller, segons un comunicat del partit.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes