Mauri no s’espera res del Suprem

"Tard o d'hora" acabarà decidint "que no hi ha res a investigar" sobre el rei emèrit

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha donat per fet aquest diumenge que “tard o d’hora” el Suprem acabarà decidint que “no hi ha res a investigar” sobre el rei emèrit o que els presumptes delictes de corrupció, frau fiscal i blanqueig de capitals han prescrit. L’endemà que el tribunal hagi designat el magistrat Manuel Marchena per decidir sobre l’admissió a tràmit de la querella d’Òmnium, Mauri ha assegurat en declaracions a Rac1 que Marchena “és el millor candidat que podien trobar perquè la investigació acabi en un calaix”.

Publicitat

Segons ell “no és casual”, com tampoc no ho és que l’Estat respongui “amb més presó” revocant el tercer grau a Jordi Cuixart i altres presos quan els partits independentistes estaven tornant a establir “certes confiances” que s’havien trencat.

En aquest sentit, ha remarcat que ara que tornava a haver-hi “una represa de la confiança” i s’estava començant a “avançar” hi ha hagut “una nova ràtzia de repressió”. “Res és casual”, ha insistit.

De fet, Mauri ha recordat que quan Òmnium va posar la querella ja va explicar que no confiava en el poder judicial espanyol ni en el Suprem, un tribunal que “es mou en mans de revenja”. Amb tot, ha justificat fer-ho perquè és el primer cop que es presenta una querella contra el rei emèrit mentre hi ha unes diligències que s’estan començant a investigar.

Segons ha dit, volien posar “més complicada” la resolució però Marchena és “l’home de l’estat” que pot fer que no s’investigui.

Cuixart

El vicepresident de l’entitat ha explicat que ha pogut parlar amb Cuixart i que malgrat tot “manté l’ànim molt alt”. Des del punt de vista carcerari, però, ha afegit que la situació de tots els presos és ara “molt complexa” ja que amb la situació de la covid passen 23 hores tancats a la cel·la i no poden rebre visites de familiars ni vis a vis.

Mauri també ha avançat que tot i que el president d’Òmnium no busca “ni un 100.2 ni un tercer grau”, sinó “trobar una solució al conflicte”, seguirà acollint-se als seus drets penitenciars sempre que no impliqui “renunciar” a les seves idees.

Futur de l’independentisme

Preguntat pels resultats del CEO en relació al moviment independentista, Mauri ha acceptat que aquest ha de ser “autocrític” i ha admès que en els últims tres anys s’ha parlat més de “repressió” que de projecte polític “en positiu”. Per això, ha afirmat, toca seguir explicant raons i enfortint-les. Amb tot, també ha indicat que hi té alguna cosa a veure que el diàleg de l’Estat sigui “en forma de repressió”.

En qualsevol cas, ha conclòs, la forma de treure l’entrellat de quins suports té el projecte independentista és “posar les urnes i votar”. “”I quan ens les deixen posar, que és amb les eleccions al Parlament, l’única opció que pot conformar governs i majories és l’independentisme”.

Renovació cúpula judicial

Sobre un possible acord entre el PSOE i el PP per renovar la cúpula judicial espanyola, Mauri ha indicat que “és evident” que els dos partits sempre s’han encarregat de mantenir el “bipartidisme” que els permet “fer i desfer”. Per això, ha lamentat que Sánchez no vulgui liderar una reforma sinó “seguir al peu de la lletra” allò que PP, Cs i Vox demanen.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes