“Només un referèndum acordat pot substituir l’1-O”

Puigdemont no aclareix si serà candidat de 'Junts'

Publicitat

El president legítim, Carles Puigdemont, no ha aclarit si serà el cap de llista del seu nou partit. “He après que no puc fer plans més enllà d’una setmana”, ha argumentat en una entrevista a Rac1 aquest dijous. El president legítim de la Generalitat ha afegit que, en les seves circumstàncies -en referència a l'”exili”- “tot és possible”. Sí que ha assegurat que seran els militants de ‘Junts’ els qui decidiran qui encapçalarà la llista. Puigdemont també ha demanat “respecte” per la decisió del president del Govern, Quim Torra, sobre la data electoral i ha assegurat que ell no la sap. L’eurodiputat també ha dit que està “d’acord” amb Torra sobre la proposta de tornar a exercir l’autodeterminació: “Només un referèndum acordat pot substituir l’1-O”.

Puigdemont ha asseverat que ha “après” que no pot fer plans més enllà d’una setmana: “El que pugui pensar o decidir ara, després pot quedar caducat o desmentit”. Així, el president manté la incògnita sobre si serà el cap de llista o no de la seva nova formació, tot i que moltes veus ja li han reclamat que faci el pas endavant per encapçalar la candidatura.

En una entrevista a l’ACN la diputada de JxCat i líder de l’espai a Barcelona, l’exconsellera Elsa Artadi, ja va apuntar que Puigdemont seria “el millor candidat” que hi ha. L’eurodiputat, però, també s’hauria de sotmetre al procés de primàries que promourà el nou partit.

A l’entrevista de Rac1, Puigdemont ha dit que troba “evident” que no s’arribi a esgotar la legislatura -s’acabaria el desembre del 2021-, però que tot és una “incògnita” per culpa del coronavirus. “Fer planificacions a mig termini és un exercici força arriscat”, ha insistit. Així, Puigdemont ha reiterat que Torra té la “potestat” de decidir la data electoral i que se li ha de respectar. I ha assegurat que desconeix el calendari que el president del Govern ja ha decidit de cara a la nova comtessa electoral.

Puigdemont també ha dit que està “d’acord” amb Torra, que a les últimes sessions de control al Parlament ha recuperat l’aposta per celebrar un nou referèndum: “Hi estem d’acord, només un referèndum acordat pot substituir l’1-O”, ha sentenciat Puigdemont, que defensa que en democràcia la “millor manera” de resoldre els principis polítics és preguntant a la ciutadania. “És la primera opció, sempre”, ha conclòs.

Relació amb Junqueras

Per altra banda, Puigdemont també ha parlat de les acusacions de “deslleialtat” contra el vicepresident legítim Oriol Junqueras, i que repeteix al seu llibre ‘M’explico’ -que publica a partir a partir d’avui La Campana. El líder de JxCat ha opinat que “és normal” que hi apareguin “algunes discrepàncies que puntualment siguin serioses” i que és “inútil” pintar una situació “de rosa” quan “no ho és”. Malgrat tot, Puigdemont destaca que tot i les topades amb Junqueras el seu Govern va ser “capaç” de teixir una “gran lleialtat” per damunt d’aquesta relació per fer l’1-O.

Finalment, Puigdemont afirma que ha pogut parlar amb Junqueras des que el president d’ERC té concedit el permís del tercer grau -està empresonat a Lledoners. “Hem reprès el contacte, hem tingut varies trobades i en tindrem”, ha detallat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes