Cau un 7,2% el preu dels habitatges a Barcelona

El nombre d’inversors cau per la “incertesa” i els propietaris pateixen rebaixes “significatives” en el preu dels pisos

El preu de l’habitatge de segona mà a Barcelona ha caigut un 7,2% en el primer semestre. La capital catalana i Madrid van ser les primeres ciutats de l’Estat en iniciar un descens en els preus dels habitatges fa sis mesos i han “marcat la tendència” de la resta de la població. “El coronavirus ha accelerat les dinàmiques iniciades en el mercat”, ha assegurat el director del Departament d’Anàlisi i Informes (DAI) del Grup Tecnocasa, Lázaro Cubero, en la presentació del XXXI Informe sobre el mercat de l’habitatge. La pandèmia també ha provocat rebaixes “significatives” sobre els preus de venda dels pisos. El nombre de petits inversors ha caigut per la “incertesa” del mercat i s’ha situat en un 23,3% en la primera meitat de l’any.

Publicitat

A l’Estat, els preus dels habitatges de segona mà han caigut un 4,9% en el primer semestre, fins a 2.245 euros per metre quadrat. Aquesta dada està lluny del màxim de la sèrie històrica, situat entre finals de 2006 i principis de 2007, amb un preu de 3.500 euros per metre quadrat. Des d’aleshores, el preu nominal ha caigut un 35,8%, segons l’informe elaborat conjuntament pel Grup Tecnocasa i la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

El descens d’aquest semestre ha estat impulsat pel comportament dels preus a Sevilla, Barcelona i Madrid, amb caigudes del 8,2%, el 7,2% i el 4,4%, respectivament. Tot i això, totes les poblacions espanyoles han patit caigudes durant aquest període.

El descens dels preus s’ha donat en paral•lel a la disminució de les compravendes. A l’Estat, aquestes van caure un 16% durant els dies d’aturada total de l’activitat. A Barcelona, la caiguda ha estat lleugerament superior a la mitjana estatal, pràcticament d’un 18%.

Després de l’estat d’alarma, s’ha incrementat el nombre d’habitatges amb rebaixes en el preu respecte a l’oferta inicial, de 1.599 immobles al gener a 1.767 al maig. “És un signe molt clar de la nova situació del mercat immobiliari”, ha assegurat Cubero. En concret, hi ha hagut un creixement de rebaixes “significatiu”, amb una mitjana del 4,8% a Barcelona en el primer semestre.

“És un descompte raonable en un moment on el comprador té poder de negociació”, ha manifestat el director del DAI del Grup Tecnocasa. Així mateix, també han crescut el nombre d’habitatges on és necessari fer rebaixes superiors al 12%, especialment en el segon trimestre. En termes generals, han augmentat el nombre d’immobles que necessiten descomptes per vendre’s.

Entre abril i juny, el nombre d’inversors a Barcelona ha caigut gairebé set punts en comparació amb els tres mesos anteriors i s’ha situat en el 18,8%. Els autors de l’informe han atribuït aquest descens a la “incertesa” del mercat, provocada pel desconeixement de l’impacte de la pandèmia en l’economia o l’evolució dels preus dels habitatges.

En qualsevol cas, el 73,7% de les persones compren un habitatge per viure-hi. El perfil del comprador és bàsicament una persona entre 25 i 40 anys, espanyola, universitària i amb contracte indefinit. La distribució de la demanda és molt similar a la de fa un any, amb preferència per habitatges amb tres habitacions. Tot i això, després del confinament, els compradors han manifestat un creixent interès per viure en habitatges amb terrassa o balcó. “Hi ha més demanda d’un producte diferent i més oferta de persones disposades a posar en circulació aquest tipus de producte”, ha assegurat el Catedràtic d’Economia de la UPF i coordinador de l’informe, José García – Montalvo, a la roda de premsa.

En el mercat de lloguer, també es percep una tendència de preus a la baixa. Així, si fa un any un 31% de contractes d’arrendament es trobaven en una franja de preus d’entre 600 euros i 800 euros, actualment s’hi troben un 50%.

El mercat financer

Els valors de les hipoteques a l’Estat també han caigut considerablement en els últims anys. El màxim històric es va assolir en el primer semestre de 2007, amb una hipoteca mitjana de 185.642 euros. Des d’aleshores, l’import mitjà va caure un 56,4% fins a tocar terra en el primer semestre de 2014, amb 80.900 euros. En el primer semestre d’aquest any, la xifra s’ha situat en 121.597 euros.

“En el mercat financer, no hi ha cap indicador de risc fora dels paràmetres recomanats”, ha assegurat el conseller delegat del Grup Tecnocasa, Paolo Boarini. Boarini ha assegurat que el valor de taxació dels immobles és “bastant estable” en els últims semestres, prop dels 2.000 euros per metre quadrat.

La ràtio del préstec a valor s’ha situat en un 73,7% en el primer semestre de 2020, un valor “prudent” i en línia amb l’evolució dels semestres anteriors. En relació amb els tipus de contractes laborals, la tendència és pràcticament la mateixa en els últims deu anys, amb un 85% de les hipoteques concebudes a persones amb contractes indefinits.

La quota mensual de la hipoteca se situa actualment en 463 euros de mitjana, “molt lluny” de les xifres registrades en el segon semestre de 2007, de 930 euros al mes. “Es tracta d’imports sostenibles, fins i tot per salaris baixos”, ha manifestat Boarini. La quota representa el 30% dels ingressos dels compradors.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes