Torrent i Maragall es querellaran contra l’exdirector del CNI

El president del Parlament revela que Margarita Robles el va instar a anar a la justícia

El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat aquest dijous que tant ell com el líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, es querellaran contra l’exdirector del Centre Nacional d’Intel·ligència Félix Sanz Roldán pel suposat espionatge als seus telèfons mòbils.

Publicitat

En una entrevista de la Cadena Ser que ha recollit Europa Press, Torrent ha explicat que Sanz Roldán “era el màxim responsable en el moment de l’atac”, que es va produir entre els mesos d’abril i maig del 2019, tot i que ha explicat que la querella es podrà ampliar “si hi ha altres persones responsables”.

A parer seu, “hi ha evidències i uns indicis contextuals i factuals” que els han fet dirigir la “responsabilitat cap al CNI”. Per exemple, segons Torrent, el fet que NSO, la companyia israeliana que ha desenvolupat el programari de l’atac, tan sols el vengui a governs i serveis d’intel·ligència.

“Els fets són molt greus, la situació és molt greu i ens sembla que ens toca plantejar una investigació política, analitzar què ha passat, depurar responsabilitats, demanar explicacions però també fer les investigacions que calgui perquè surti a la llum qui hi ha darrere”, ha explicat Torrent.

En aquest context, el president del Parlament ha revelat que la ministra de Defensa, Margarita Robles, el va instar dimecres en una conversa a acudir a la justícia per denunciar aquest suposat ‘hackeig’ comès a través d’un error de seguretat de WhatsApp, que es va instal·lar entre l’abril i maig del 2019 a 1.400 mòbils del món.

Robles nega l’autoria del CNI

Així, Torrent ha explicat que va demanar a Robles que el Govern central “col·labori” el màxim possible des d’un punt de vista polític “però també judicial” per si l’autoritat així ho reclama a l’hora d'”esclarir els fets”.

“És d’interès comú saber què ha passat i saber qui hi ha darrere. El govern que es declara el mes progressista de la història hauria de ser el primer interessat a investigar, depurar responsabilitats i anticipar que l’espionatge polític no es produirà mai més a l’Estat espanyol”, ha sostingut.

Segons ell, de la recomanació de Robles d’anar als tribunals es dedueix “que hi ha voluntat” de l’executiu “de veure qui hi ha darrere” de l’atac i “investigar sense embuts, sense límits i amb transparència”.

En aquest sentit, Torrent també ha apuntat que la titular de Defensa va negar, “com és normal”, que el CNI estigui darrere del ‘hackeig’. “És evident que ho nega, perquè si no el que faria és col·laborar en la comissió d’un delicte”.

El dirigent català ha advertit que aquestes accions legals arribaran fins al final, i ha demanat col·laboració per saber qui “hi ha darrere”. “És un fet que avui afecta independentistes, però demà pot afectar qualsevol”, ha resolt.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes