Illa anuncia que hi ha un acord de la UE per distribuir la vacuna “equitativament”

Afirma que l'ús de mascareta ja és obligatori: "Si alguna CA va més enllà, no hi tinc res a dir"

Publicitat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que hi ha un acord dels països de la Unió Europea per distribuir la futura vacuna contra el coronavirus “equitativament” entre tots els països en funció de la població i la necessitat.

En una entrevista aquest dimecres a Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press, ha assegurat que hi ha un front comú europeu per negociar amb les companyies que desenvolupen vacunes i ha assenyalat que això “tanca la carrera” per veure qui l’aconsegueix abans.

Illa ha afirmat que hi ha un esforç internacional d’investigació per desenvolupar la vacuna que impressiona, i ha destacat que “si tot va bé, el segon trimestre de l’any vinent hi podria haver una o diverses vacunes”.

Ha insistit que aquestes dates no es poden assegurar, “està tot molt entre cometes”, però l’horitzó que marquen és a la primavera, el segon trimestre del 2021.

Mascareta obligatòria

Preguntat per una valoració de la decisió de la Generalitat de fer obligatori l’ús de mascareta encara que hi hagi distanciament, Illa ha sostingut que dur-ne ja és obligatori a tot Espanya, excepte en casos de patologies respiratòries: “Si alguna comunitat autònoma va més enllà, no hi tinc res a dir”.

Illa no ha descartat tornar a un estat d’alarma si es produeix un creixement sostingut que afecta més d’una comunitat autònoma, però ha subratllat que “seria l’últim recurs” i que ara no hi ha dades que facin preveure aquest escenari, perquè les actuacions contundents contra els brots són suficients per controlar el virus, ha apuntat.

Sobre tornar a un confinament total, el ministre ha dit que “amb les dades que disposem a dia d’avui no hi ha motius” per tornar a aquesta situació, i ha afegit que no preveu que s’hagi de tornar a fer, però ha demanat precaució perquè hi ha coses del virus que no es coneixen encara.

Illa ha explicat que des de l’11 de maig hi ha hagut 118 rebrots a Espanya i que 67 estan actius, ha assegurat que els que més l’amoïnen ara són els del Segrià (Lleida) i A Mariña (Lugo), i ha sostingut que la decisió de fer confinaments domiciliaris correspon a les comunitats autònomes.

Ha evitat valorar si s’hauria d’haver fet un confinament perimetral del Segrià abans, perquè “és una decisió que correspon a la Generalitat”, quan li han preguntat per les paraules del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), el doctor Fernando Simón, que va assegurar que s’hauria d’haver pres abans la decisió.

Illa ha opinat que les competències sanitàries que s’han transferit a les comunitats autònomes “han estat una fortalesa en aquesta crisi”, i ha destacat la coordinació entre el Ministeri i les comunitats, així com la comunicació fluïda amb els responsables de salut i en concret amb la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés.

Residències, competència autonòmica

Illa ha recordat que la competència de la gestió de les residències és autonòmica, quan li han preguntat per les paraules del president del Govern, Quim Torra, que va responsabilitzar el Govern central de la crisi a les residències –on es va concentrar el gruix de les morts durant la pandèmia del coronavirus–, per l'”infrafinançament” en dependència de l’executiu central.

Ha fet una crida a “fer una reflexió” sobre el model de gestió de les residències i ha valorat l’exercici de reflexió col·lectiva del Parlament amb un ple monogràfic dedicat a aquest assumpte.

Sobre les querelles contra el Govern central per la gestió de la crisi sanitària, Illa ha assegurat que està tranquil i que oferirà tota la col·laboració que reclami la justícia: “Estic tranquil perquè vam fer el que havíem de fer”.

Taula de diàleg i eleccions

Sobre la taula de diàleg, Illa ha afirmat que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit en públic que manté el compromís de celebrar-la i ha afegit que es podria reunir durant la segona quinzena de juliol “si les circumstàncies ho permeten”.

A més, ha opinat que les eleccions a Catalunya haurien de ser “com més aviat millor” i quan les circumstàncies de l’evolució de la pandèmia ho permetin, i ha recordat que correspon a Torra convocar-les.

Sobre les eleccions aquest diumenge al País Basc i Galícia, Illa ha sostingut que la convocatòria dels comicis no és competència del seu Ministeri i “si hi hagués un efecte indirecte hauria de ser la Junta Electoral que prengués mesures”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes