La CUP plantejarà al Parlament un model de gestió de les residències “100%” públic

"La necessitat de cures, o s'assumeix de manera col·lectiva, local i trasversal o queda en mans privades i per tant, desatesa i a mercè del lucre"

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonés ha avançat que en el ple monogràfic sobre la gestió del Govern de les residències i persones amb discapacitat durant la pandèmia de la covid-19 presentaran una proposta de resolució que contempla que la gestió de les residències sigui “100% pública”.

Publicitat

En un conferència de premsa aquest dilluns, Aragonés ha especificat que el nou model que proposa la CUP i la cura de les persones “no és compatible” amb el benefici empresarial.

Ha explicat que han organitzat “un moviment de poder popular entre treballadors i treballadores de residències, familiars i associacions per garantir un nou model que combini, com a mínim, garanties d’una vida saludable per als residents i garanties de condicions de treball dignes”.

Per Aragonés, el ple monogràfic –que se celebrarà del 7 al 10 de juliol– és un exercici de justícia que servirà per determinar “les pràctiques polítiques que han tingut la responsabilitat de la fallida total” i del col·lapse de les residències durant la pandèmia.

En aquest sentit, ha criticat els models de gestió privada infrafinançada, les condicions dels treballadors, les irregularitats en les jornades laborals i les “insuficients” inspeccions de qualitat, i ha esmentat que hi ha actuacions penals obertes que han fixat “l’existència d’un indici criminal” en certes residències de gent gran.

D’altra banda, també ha remarcat la incidència del partit en l’àmbit local i ha assegurat que la CUP és, “essencialment i en el terreny de la pràctica, municipalista”.

Àmbit local

En la conferència de premsa hi han participat les regidores de la candidatura Teixint Mediona, del municipi de Mediona (Barcelona), Aina Llotja i Mireia Bosch, que han traslladat la “necessitat urgent” de donar més poder, sobirania i autonomia als ajuntaments, ha explicat Llotja.

En aquesta línia, Bosch ha criticat el sistema que, a parer seu, “mercantilitza les cures” i ha apostat per traslladar competències de les residències.

“La necessitat de cures, o s’assumeix de manera col·lectiva, local i trasversal o queda en mans privades i per tant, desatesa i a mercè del lucre”, ha conclòs Bosch.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes