El món empresarial vol elaborar un ‘Llibre blanc per a la reconstrucció econòmica’

Joan Vilar (Acede): "S'han de començar a pensar mesures que s'adaptin a la realitat empresarial del país"

L’Associació Catalana d’Executius, Directius i Empresaris (Acede) ha posat en marxa set fòrums de debat virtuals oberts a tot el sector per aplegar idees i accions per ajudar les empreses a superar la crisi del coronavirus. La intenció és que en finalitzar els col·loquis –a finals de novembre- s’elabori un ‘Llibre blanc per a la reconstrucció econòmica’ que es vol fer arribar als governs català i espanyol. “S’han de començar a pensar mesures que s’adaptin a la realitat empresarial del país”, ha assenyalat a l’ACN el president d’Acede, Joan Vilar, que ha recordat com moltes de les iniciatives econòmiques impulsades fins ara només beneficien les grans corporacions quan el 97% de les empreses a Catalunya són pimes o microempreses.

Publicitat

Allargar els ERTO i ajuts directes sense el banc com a intermediari

L’Acede aposta per allargar els ERTO fins a finals d’any, ajuts directes sense el banc com a intermediari o l’ajornament d’impostos fins al 2021. “Els ERTO han estat una mesura que ha anat molt bé i ja vam felicitar el govern espanyol per posar-la en pràctica”, ha apuntat Vilar. “No obstant, creiem que el termini del 30 de setembre és insuficient perquè les empreses seguiran patint, i molt”, ha continuat el president d’Acede, que ha parlat de prolongar alguns ERTO fins al desembre. “També creiem que els préstecs ICO no han estat ben gestionats. Aquí un altre cop les empreses han quedat a mans dels bancs, cosa que no afavoreix a les pimes”, ha lamentat Vilar.

“Calen crèdits, però directes i sense intermediaris”, ha insistit el president d’Acede, que també s’ha mostrat partidari que els préstecs es poguessin retornar en terminis més llargs. “En l’apartat dels impostos també caldria un pacte perquè es poguessin endarrerir i fer les liquidacions a principis de l’any que ve. Són temes que segur que ens posem d’acord totes les organitzacions empresarials”, ha reflexionat en veu alta Vilar. Al Govern català, l’Acede li reclama que augmenti les inversions en polítiques actives d’ocupació –amb orientació i formació per als treballadors que passaran a les llistes de l’atur- i que “innovi” en el sector sociosanitari per garantir una atenció de qualitat a les persones grans.

“La situació actual la veiem difícil però creiem que hi pot haver moltes oportunitats. Això sí, no podem perdre el teixit empresarial català de pimes si volem ser un país competitiu”, ha comentat el president d’Acede. Tot i això, Vilar s’ha mostrat moderadament optimista sobre el futur empresarial post covid-19. “Jo no vull parlar de números d’empreses que tancaran perquè ja ens vam equivocar a la crisi del 2008”, ha posat sobre la taula el president d’Acede. “Vam pensar que hi hauria moltes empreses que desapareixerien i, al final, no van ser tantes”, ha continuat Vilar.

“Jo soc optimista i crec que, si els governs de l’Estat i la Generalitat es prenen seriosament totes les mesures que s’estan reclamant des de les organitzacions empresarials, ens en sortirem millor”, s’ha mostrat convençut el president d’Acede. “No hem de ser tant catastrofistes”, ha conclòs Vilar.

Els set fòrums de debat virtuals, del 30 de juny al 12 de novembre

El set fòrums de debat virtuals ‘Per una Catalunya competitiva’ de l’ACEDE es van iniciar ahir dimarts amb el col·loqui ‘Com donar major liquiditat a les empreses’, amb intervencions de Josep Marfull (Acede), Enric Rius (Cecot), Pau Bestit (Cambra de Comerç de Barcelona) i Joan Maria Gimeno (Laudis Consultor). La següent convocatòria serà el 15 de juliol amb un debat virtual sobre ‘Com impulsar l’emprenedoria’. Els altres fòrums seran sobre ‘Com evitar que es tanquin empreses estratègiques de futur’ (16 de setembre), ‘Com passar de l’ingrés mínim vital a l’ocupació total’ (30 de setembre), ‘Com recuperar una indústria referent. Com utilitzar la tecnologia’ (15 d’octubre), ‘Com aplicar la llei de la segona oportunitat per empreses en fallida’ (22 d’octubre) i ‘Com optimitzar l’administració pública’ (12 de novembre).

El vuitè i últim fòrum serà presencial i se celebrarà a mitjans de novembre. Es presentaran les conclusions extretes de tots els fòrums anteriors i es crearà un document únic final, que inclourà la veu dels empresaris i experts que formen el teixit empresarial de Catalunya.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes