Paluzie rebateja l’executiu català: “Govern inefectiu”

A la presidenta de l'ANC li preocupa que la candidatura de Canadell al secretariat hagi "desprestigiat" Eines de País

Publicitat

La flamant presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, s’ha mostrat contundent sobre el paper que les formacions independentistes han de tenir en relació al suplicatori contra Laura Borràs que es votarà dijous al Congrés i ha assegurat que tant ERC com la CUP “clarament han de votar ‘no'”. ” Com que el suplicatori tirarà endavant, penso ‘no participis amb una justícia venjativa, no siguis còmplice, no entreguis ningú a l’enemic tot i que hagi pogut cometre una irregularitat administrativa'”, ha explicat en una entrevista a ‘El Periódico'”. Paluzie ha defensat el vot en contra del suplicatori i ha argumentat que després “en la guerra entre partits” ja serà legítim “utilitzar la forma com JxCat ha gestionat el cas”.

D’altra banda, just l’endemà que se l’hagi reelegit com a presidenta de l’entitat, Paluzie ha qüestionat que el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, promogués una candidata alternativa a la presidència. “No he acabat d’entendre el seu paper”, ha dit.

Paluzie ha atribuït la decisió del president de la Cambra, molt crític amb ella durant els comicis, a “una barreja de frustració de l’1-O, poca reflexió estratègica i una barreja de persones que en el passat havia sigut important dins l’ANC però que ja no ho és i els costa abandonar el rol de control de l’organització”.

Per a la líder de l’ANC, però, el més preocupant és si aquesta operació ha suposat “un desprestigi” del seu paper com a president de la Cambra de Comerç i d’Eines de País , “fonamental” per a l’independentisme.

Taula de diàleg i unilateralitat

L’ANC va aprovar en la seva darrera Assemblea General un full de ruta on s’aposta per demanar el vot només per les formacions que assumeixin “explícitament” el mandat cap a la independència per la via unilateral i on recullen que si en les properes eleccions hi ha un 50%+1 de vots independentistes s’haurà d’engegar aquest camí.

En aquest sentit, en ser preguntada per la taula de diàleg entre els governs català i espanyol Paluzie ha remarcat que hi veu “un recorregut nul”. Així, rebutja que s’argumenti que s’està “obert al diàleg” perquè “això ja es va fer l’octubre del 2017 en parar una declaració d’independència demanant la mediació internacional”. “I es va acabar com va acabar, com el rosari de l’aurora”, ha lamentat.

“L’estat espanyol no negocia, només cal veure la seva història, només se’l pot guanyar”, ha conclòs, per afegir després que “és millor demostrar que vols el diàleg quan ja has guanyat”. “Si estàs suplicant el diàleg, ningú negociarà res amb tu”, ha insistit.

El Govern, “inefectiu”

Paluzie s’ha mostrat molt crítica amb el Govern català, a qui ha qualificat “d’inefectiu” perquè “no ha avançat en absolut cap a la independència ni s’ha preparat”. Sobre la data les properes eleccions, per a la presidenta de l’ANC si el Govern no canvia i “no té unitat estratègica per gestionar la crisi mitjanament bé i fer avenços ni que sigui de reflexió” és un Govern que “en el fons és igual que duri sis mesos més o deu o un any”. “Si no canvia, és irrellevant”, ha lamentat.

A més, també ha criticat el president de la Generalitat, Quim Torra, a qui ha dit que “s’assembla més al president Pujol del que de vegades pot semblar”. Paluzie ha explicat que Torra “utilitzarà el poder que té per convocar eleccions ja es veurà com i quan” i ha recordat que Pujol una vegada les va convocar des del cim de l’Aneto.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes