Jordi Sànchez avisa de l’estratègia de Pedro Sánchez per dividir l’independentisme

Considera "dramàtic" que els independentistes no tinguin "una estratègia compartida" de negociació amb l'Estat

El president de la Crida Nacional per Catalunya, Jordi Sànchez, ha defensat en una entrevista al diari Ara que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, especula amb el diàleg per dividir l’independentisme. El líder empresonat es pregunta si la taula de diàleg realment busca resoldre el conflicte polític o bé “és l’excusa per aparentar que dialogarem, per fer-se una fotografia i per justificar una majoria governamental a Espanya”. Per a Sànchez, el president de l’Estat “perd tota credibilitat quan per un costat intenta seduir ERC i per l’altre Ciutadans”. En aquest sentit, defensa la importància de mantenir l’independentisme unit i considera “dramàtic” que no es tingui una estratègia compartida de negociació amb l’Estat.

Publicitat

El líder independentista empresonat a Lledoners es mostra partidari de convocar les eleccions de cara a la tardor-hivern perquè està d’acord amb el president Torra en què ara la prioritat és garantir la sortida adequada de la pandèmia. “Plantejar una convocatòria immediata d’eleccions per a mitjans-finals de setembre dificultaria enormement consolidar la resposta a la sortida de l’estat d’alarma”, assegura.

Respecte als resultats de les eleccions, el president de la Crida Nacional per Catalunya opina que “la fotografia no variarà excessivament”. “Cap partit s’acostarà a la majoria absoluta i, per tant, el que hem de tenir clar és que la propera serà una legislatura de pacte, d’acord i de consens”, subratlla. En aquest sentit, considera important demostrar que “l’independentisme té capacitat d’entendre’s per seguir el camí que es va iniciar la tardor del 2017”.

Un nou espai polític

Sànchez defensa la creació “d’un nou espai polític, amb una direcció diferent que ordeni i representi la centralitat del país. “Sense cap veto a cap persona, però també sense cap quota ni dret adquirit”, afegeix. Respecte al paper que ha de jugar Puigdemont en això, Sànchez assegura que “està absolutament compromès a liderar aquest espai amb la força que té i malgrat la distància física”. Pel que fa a qui ha de ser-ne candidat, Sànchez assegura que la decisió estarà en mans dels militants.

La gestió de la covid-19

Pel que fa a la gestió de la covid-19 per part del Govern, Sànchez creu que la Generalitat “s’ha esforçat i hi ha dedicat hores i hores, però també es cert que, com tots els governs, no va estar prou atent a una situació que venia”.

Per altra banda, el líder empresonat opina que l’actuació del govern espanyol “ha posat al descobert d’una manera molt crua una voluntat centralitzadora que també ha repercutit negativament en l’acció del Govern”. “És molt difícil governar quan no tens els recursos normatius ni econòmics per fer el que creus que cal. De la nit al dia la construcció de l’estat de les autonomies s’ha desfet perquè s’ha cregut que davant determinades situacions era molt més eficaç recentralitzar competències”, subratlla.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes