Cultura fomenta el català, l’aranès i la llengua de signes catalana amb vuit línies dotades amb 3,6M€

S'obren enguany nous ajuts per a festivals i mostres audiovisuals que subtitulin en català

Publicitat

El Departament de Cultura, a través de la seva Direcció General de Política Lingüística, convoca aquest any vuit línies d’ajuts que tenen l’objectiu de fomentar la llengua catalana en projectes d’entitats sense ànim de lucre, en productes tecnològics, en la traducció d’obres no literàries i en productes audiovisuals i cinematogràfics, entre d’altres. De fet, s’obren enguany nous ajuts per a festivals i mostres audiovisuals que subtitulin en català. També hi ha línies específiques per al foment de l’aranès, l’occità de Catalunya, i la llengua de signes catalana, que s’han obert aquesta setmana. La dotació per al conjunt de les convocatòries és de 3,6 milions d’euros, ha explicat el departament en un comunicat.

El 2020 s’ha convocat per quart any la línia de subvencions específica per a projectes de foment de l’occità aranès, i de l’occità en general. En aquesta edició, la convocatòria compta amb una dotació de 70.000 euros i es poden presentar les sol·licituds des del 17 de juny al 2 de juliol. A aquesta línia hi poden optar entitats privades sense finalitat de lucre que tinguin seu a Catalunya, així com les persones físiques que estiguin domiciliades a Catalunya. També hi poden optar les empreses, ja siguin persones físiques o jurídiques, amb domicili en un estat membre de la Unió Europea o associat a l’Espai Econòmic Europeu, quan el seu projecte tingui incidència a Catalunya.

Del 17 de juny al 2 de juliol es pot demanar subvenció en una línia per al foment i la difusió de la llengua de signes catalana, que en aquesta edició té una dotació de 45.000 euros, i s’adreça a entitats privades sense finalitat de lucre amb seu a Catalunya i a persones físiques domiciliades a Catalunya, i també a empreses amb domicili en un estat membre de la Unió Europea o associat a l’Espai Econòmic Europeu.

Subtitulació en català de festivals audiovisuals

Amb l’objectiu que augmentin els continguts audiovisuals subtitulats en català en festivals i mostres audiovisuals que se celebren a Catalunya es convoca enguany una nova línia d’ajuts per a la subtitulació en català de festivals i mostres audiovisuals a Catalunya. La subvenció, que s’obre el 23 de juny i està dotada amb 140.000 euros, pot cobrir el 100 % de les despeses de subtitulació, amb un import màxim de 15.000 euros per festival. Les empreses i les entitats públiques o privades sense ànim de lucre de Catalunya d’aquest sector han de subtitular en llengua catalana les projeccions de la inauguració i de la cloenda del festival, llevat que es tracti d’obres en versió original en una llengua oficial a Catalunya. La difusió del festival o de la mostra s’ha de fer també en català i ha de garantir un estàndard tècnic de qualitat.

Els festivals han de programar obres audiovisuals, amb una secció oficial com a eix principal d’aquesta programació, que es projectin en un període específic de temps i tenir un reglament establert, un jurat i uns premis. En el cas de mostres audiovisuals, la mostra també ha de tenir una línia definida i comptar amb un equip de programació. En queden exclosos els esdeveniments amb un pressupost superior als 800.000 euros, els que estiguin organitzats en l’àmbit acadèmic amb finalitats formatives i les sessions de caràcter esporàdic de projeccions audiovisuals o retransmissions d’esdeveniments culturals.

Política Lingüística té en marxa dues convocatòries més, que tenen el termini obert fins al 30 d’octubre, per fomentar la subtitulació i el doblatge en català al cinema. La linía destinada a llargmetratges d’estrena en sales d’exhibició té una dotació d’1.700.000 euros. L’altra línia de suport és per a pel·lícules i sèries que es distribueixen en plataformes digitals i formats físics (Blu-ray, DVD) i té una dotació d’1.000.000 d’euros.

Foment de l’ús del català

El 23 de juny s’obre el termini d’uns ajuts amb l’objectiu de promoure actuacions de foment del català preferentment en els àmbits laboral, empresarial, tecnològic, cultural i de lleure. També inclou iniciatives que afavoreixin l’ús de la llengua, com tallers, grups de conversa i accions de sensibilització. Finalment, també es pot sol·licitar un ajut per a jornades sobre la llengua catalana i premis i reconeixements vinculats al foment de l’ús i la qualitat de la llengua. A més, aquest any, es donarà suport a les activitats que contribueixin a fer conèixer l’obra d’Antoni Maria Badia i Margarit, en el marc de la commemoració del centenari del seu naixement. L’import previst per a aquests ajuts és de 455.000 euros i es poden sol·licitar fins al 9 de juliol.

Cultura també ha informat de les subvencions per a la traducció al català d’obres no literàries que tenen com a objectiu incrementar l’oferta de llibres no literaris traduïts al català i s’adreça a empreses editorials i entitats editorials sense ànim de lucre privades. Es pot sol·licitar un ajut fins al 30 d’octubre i la dotació econòmica total de la línia de subvenció és de 150.000 euros.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes