Asens veta Torra com a líder de la part catalana de la taula del diàleg

El considera un "handicap" i un president "deslegitimat"

Publicitat

El president del comuns al Congrés, Jaume Asens, considera un “handicap important” que el president de la Generalitat, Quim Torra, lideri la part catalana de la taula de diàleg. Segons Asens, és un president “deslegitimat i qüestionat” i està en una situació de provisionalitat per la proximitat d’unes eleccions. En una entrevista a ‘Ràdio 4’ ha afegit que la competició entre JxCat i ERC en un context preelectoral pot dificultar la taula de diàleg tot i que no creu que “descarrili”. D’altra banda, no ha descartat que els comuns formin part del pròxim Govern i ha remarcat la necessitat d’un govern “d’estabilitat progressista” tot i veure “impossible” compartir executiu amb JxCat. Pel que fa ERC, diu que estan “condemnats a entendre’s”.

Segons Asens, la posició en què es troba el president Torra “no és idònia” per iniciar un procés de diàleg polític i no és l’interlocutor ideal. A més, la proximitat de les eleccions també fa, segons ha dit, que no sigui el millor context per iniciar un “diàleg honest”. Tot i així, ha assenyalat que hi ha un reconeixement institucional, no la de persona en concret, sinó del que representa com a president de la Generalitat.

El portaveu dels comuns al Congrés creu que Torra ha de ser “lleial” a allò que va anunciar vinculant la data de les eleccions amb l’aprovació dels pressupostos i que, una vegada se superi l’estat d’alarma, ha de posar data als pròxims comicis catalans.

Preguntat sobre la figura del relator que JxCat ha tornat a posar sobre la taula, Asens ho ha qualificat de “pantalla superada”. Considera que en aquests moments no és imprescindible per començar el diàleg i ha reclamat que es doni “una oportunitat” a la voluntat de diàleg que, segons ha dit, ha demostrat el govern espanyol. Ha afegit que en cas que durant el diàleg apareguin dificultats ja es mirarà la manera de solucionar-ho però ha demanat que “no es posin els bous davant el carro abans d’hora”.

Sobre l’escenari postelectoral a Catalunya, Asens diu que un Govern format per comuns, ERC i PSC és “una opció” i ha descartat JxCat. “Tots tenim al cap la idea d’un govern de progrés on ara sembla impossible que hi pugui haver comuns i JxCat. Ara mateix són dos opcions incompatibles. Les altres opcions no ho són”, ha afegit.

Pel que fa a la situació dels líders independentistes empresonats, Asens ha considerat que mentre estiguin a la presó “no hi haurà solució que valgui”. Segons el president dels comuns al Congrés, la reforma del delicte de sedició és el “principal instrument” perquè puguin sortir de la presó però no ha descartat l’indult. Tot i que ha dit que no ha parlat amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre la possibilitat d’un indult, Asens creu que es tracta d’un instrument que no s’ha de descartar perquè “si serveix per alguna cosa és per casos com aquest”. És a dir, per una condemna “desproporcionada i injusta” tal com ha assenyalat que diuen organismes internacionals.

I ha afegit que el fet que els líders independentistes no vulguin l’indult “no ha de ser un obstacle per plantejar-lo en el moment que l’indult estigui tramitat”. “Tots els indults s’han de resoldre”, ha conclòs.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes