Budó li recorda a ERC que JxCat sempre ha estat al seu costat en casos de judicialització

Vol que els republicans votin 'No' al suplicatori de Borràs

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha demanat aquest diumenge als republicans votar en contra del suplicatori en tràmit al Congrés per investigar penalment la diputada de JxCat Laura Borràs, “igual que JxCat sempre ha donat suport a ERC en casos de judicialització”.

Publicitat

Ho ha afirmat en una entrevista en Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, en preguntar-se-li per si aquest tema causarà una nova divisió entre els socis de Govern, entre els quals Budó ha assegurat que actualment hi ha “confiança”.

“La presumpció d’innocència ha de passar per davant de tot”, ha sostingut, en relació amb la presumpta comissió de delictes de frau a l’Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental que l’instructor considera que va poder cometre Borràs en la seva etapa de directora de la Institució dels Lletres Catalans (ILC).

Coronavirus

Sobre la possibilitat de demanar que Barcelona entri en la fase 3 de la desescalada i estigui només 7 dies en fase 2, com va plantejar la consellera Alba Vergés aquest dissabte, ha dit: “Aquesta proposta no em consta que hagi passat pel Procicat i aquesta setmana en el Govern hi treballarem”.

En la reunió de presidents autonòmics d’aquest diumenge amb l’Executiu pel coronavirus, ha explicat que el president de la Generalitat, Quim Torra, demanarà “el compliment de tot el que està pendent entre el govern de l’Estat i la Generalitat”.

Demanarà, molt especialment, una “injecció de liquiditat” per a Catalunya, cosa que veu una responsabilitat del Govern amb les comunitats autònomes, i que es flexibilitzin les regles de dèficit públic.

Torra també sol·licitarà aclarir els criteris de distribució dels 16.000 milions d’euros destinats a les autonomies pel Covid-19: “Sembla ser que en aquestes últimes hores han canviat els criteris i que això podria perjudicar Catalunya”.

Sobre el decret estatal que ha de regular la ‘nova normalitat’, ha dit que ho estudiaran una vegada es publiqui: “Si obre la porta al fet que davant qualsevol emergència sanitària se’ns tornin a retirar les competències òbviament no podríem estar-hi d’acord”.

Mesa de diàleg

La Generalitat no té una data fixada per a la celebració de la primera reunió de la taula de diàleg amb el Govern central després de la pandèmia, ha dit Budó, i considera que en aquests moments “és més necessària que mai la figura del mediador”.

“Si hi ha realment aquesta voluntat real, aquesta figura no hauria de ser en cap cas un problema, sinó la solució”, encara que ha reconegut que el Govern no condicionarà el diàleg a la presència d’un mediador.

Ho ha considerat necessari qualsevol procés de negociació política, “i més veient els incompliments reiterats” de pactes en els quals ha incorregut el PSOE, segons ella.

Eleccions

Preguntada per quan anunciaran la data de les eleccions a Catalunya, ha dit que la pandèmia ho ha canviat tot i que el Govern necessita disposar de “totes les eines” per gestionar la crisi, la qual cosa no és compatible amb un procés electoral.

“En aquests moments no ens plantegem un escenari electoral”, i ha dit que no comparteix que hi hagi pèrdua de confiança entre socis, malgrat que en ocasions tinguin estratègies polítiques diferents, segons ella.

Preguntada per si això significa que el Govern es planteja esgotar la legislatura, ha respost: “Tampoc he dit això”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes