Torra respon a Sabrià que els militants dels partits no s’haurien de sentir “coaccionats” per ningú

Preguntat per la regeneració democràtica, el president ha apel·lat a tots els partits a emporar-se i "els seus militants ser capaços de poder intervenir amb llibertat per no sentir-se coaccionats per ningú"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha descartat aplicar retallades als pressupostos de la Generalitat per afrontar la reconstrucció econòmica i social de Catalunya com a conseqüència de la crisi del coronavirus.

Publicitat

“Aquest Govern no farà ni una retallada, i menys en polítiques socials. Aquí no farem cap retallada”, ha sostingut aquest dimecres en la sessió de control telemàtica en el Parlament.

Per això, Torra ha reclamat al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i a la líder de CatECP en el Parlament, Jéssica Albiach, que demanin al Govern central que pagui a Catalunya els “deutes històrics” i altres partides perquè, ha advertit, necessiten tots els recursos possibles per afrontar aquesta crisi.

Segons Torra, Catalunya genera els recursos suficients per afrontar la crisi, però no pot disposar d’ells, per la qual cosa ha reclamat també a l’Executiu central augmentar la capacitat d’endeutament fins a el 1%, habilitar els superàvits dels ajuntaments, i acollir-se al Mecanisme Europeu d’Estabilitat (Mede) per poder cobrir els 5.000 milions d’euros que ha costat la crisi sanitària a Catalunya.

“Això està a les seves mans solucionar-ho. Ara va de recursos, no de pressupostos”, ha etzibat a Albiach, que ha reivindicat l’aprovació del Govern central de l’ingrés mínim vital.
Regeneració democràtica

Arran de la intervenció del president d’ERC en el Parlament, Sergi Sabrià, sobre com es garantiran els drets en la reconstrucció de Catalunya, Torra ha apel·lat a una regeneració democràtica a Catalunya, que afecti també als partits: “Tots els partits han d’empoderarse i els seus militants ser capaços de poder intervenir amb llibertat per no sentir-se coaccionats per ningú”.

Encara que ni Torra ni Sabrià han esmentat la nova crisi oberta entre JxCat i ERC per la votació de la pròrroga de l’estat d’alarma, el dirigent republicà ha defensat que no és bó “instal·lar-se en el no a tot”, i que la base de la reconstrucció ha de ser social i democràtica per no perdre drets i llibertats.

Després d’això, el president de la Generalitat ha recordat que l’Organització Mundial contra la Tortura ha demanat, com a Amnistia Internacional, la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, i ha preguntat: “Com podem pensar que tenim un Govern progressista si es mantenen presos polítics a la presó?”.

Gestió de l’ingrés mínim vital

També ho ha celebrat el president català encara que considera que arriba tard, i ha criticat que la Generalitat no pugui gestionar aquesta prestació per “una mentalitat de paternalisme colonial” de l’Estat.

No obstant això, Albiach ha assegurat que treballaran perquè la Generalitat pugui gestionar aquest ingrés, malgrat mostrar-se molt crítica amb la gestió que han fet de la Renda Garantida de Ciutadania.

Iceta ha demanat al president català que incorporin als titulars de Salut, Educació i Cultura en l’elaboració del pla del Govern per a la reconstrucció de Catalunya, la qual cosa considera “un error que cal esmenar”, mentre que Torra li ha advertit que necessiten recursos i que només amb el treball d’aquest pla no es tirarà endavant.

“Dades no fiables”

La líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, ha acusat el Govern de no donar dades fiables sobre la pandèmia, i ha demanat a Torra “menys superba” perquè cada dia es perden vides i ocupacions.

“El Govern va actuar tard en la pandèmia, però aquí no sabem ni en quina punta està la corba. No poden reclamar competències quan no exerceixen ben les que tenen”, ha lamentat Roldán, que ha cridat el president català a deixar de parlar d’autodeterminació i centrar-se en la reconstrucció de Catalunya.

No obstant això, Torra li ha respost que els que es defineixen com a independentistes, com ell mateix, és perquè creuen que poden fer “les coses de forma diferent i millor”, alguna cosa que considera que podrien fer si disposessin de tota la sobirania i recursos.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes