Sánchez rebutja que una Catalunya independent hauria patit menys morts durant la crisi sanitària

Borràs diu que els metges i infermers catalans han estat el "blanc" de la compra de material defectuós

Publicitat

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha rebutjat la idea que una Catalunya independent hauria salvat més vides durant la crisi, i ha recordat que és la segona comunitat que menys diners inverteix en sanitat pública i que se situa en el 14è lloc del rànquing de serveis sanitaris.

Així s’ha expressat Sánchez en el ple del Congrés aquest dimecres en la rèplica a la diputada de JxCat Laura Borràs, després d’afirmar amb un to de befa que creia que aquest grup anava de debò quan deia que volien negociar la pròrroga de l’estat d’alarma.

Tot seguit ha deixat clar que no li sembla bé que s’utilitzin arguments de projectes polítics per defensar que en una Catalunya independent s’haurien salvat més vides “si no estiguessin sota el paraigua d’aquest dolent i ineficient Estat espanyol”.

I per desmuntar l’afirmació, ha recordat que el partit de Borràs ha governat molts anys a Catalunya, que és la 14a comunitat en l’informe sobre serveis sanitaris de les autonomies 2019 elaborat “no pas pel Govern d’Espanya sinó per la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública”.

Així, segons les dades del web del Ministeri de Sanitat, Catalunya té més llits privats –19.699– que públics –14.916– i és la comunnitat que menys inverteix a remunerar el personal sanitari, un 35 per cent, segons l’Estadística de despesa sanitària pública del 2018, edició 2020.

Aquesta estadística, segons Sánchez, també recull que Catalunya és la segona comunitat amb menys despesa sanitària pública en relació amb el PIB, un 4,7 per cent, i ha etzibat a Borràs que “l’opció de treballar units ha estat la millor solució per al conjunt de la societat espanyola i la catalana”.

Amb tot, ha recordat la proposta de cogovernança del seu govern i que en els plans de desescalada s’han incorporat el 83 per cent de les mesures que han proposat les comunitats: “L’exercici d’integració que ha fet l’executiu és notable”.

Qualifica la seva gestió

Tot i que ha admès que per una bona part dels grups de la cambra la gestió del seu govern no és d’excel·lent, si més no és de “notable”. “Un notable crec que ens el mereixem”, ha reblat abans de deixar clar que la coordinació s’intensificarà a mesura que les comunitats recuperin la normalitat.

Per això, ha dit, no caldrà la restricció de la mobilitat ni tampoc restringir la llibertat de reunió. Però ha demanat ser francs i admetre la realitat de la situació; és a dir, que el virus no respon a fronteres administratives, territorials, ni de gènere, ni ideològiques.

En aquest context, ha demanat a la diputada de JxCat que no perdi el temps a construir falsos abusos o greuges i comparacions que “només poden perjudicar” l’acció comuna.

Borràs insisteix amb l’infrafinançament

Laura Borràs ha respost a les acusacions de Pedro Sánchez i li ha demanat que no esmenti el nom del sistema sanitari català en va perquè els infermers i metges han treballat en una situació precària i han estat “el blanc de les compres defectuoses” de material.

Així, s’ha queixat de l’infrafinançament que pateix el sistema, en clara referència a l”espoli fiscal’ que denuncia la Generalitat, i malgrat tot ha apuntat que el de Sanitat és el pressupost més alt que té el Govern català.

També ha retret a Pedro Sánchez que les forces i cossos de seguretat de l’Estat hagin posat gairebé un milió de multes, les mateixes, ha dit, que els desplaçaments a ambulatoris que s’han evitat a Catalunya amb els plans de telemedicina que han aplicat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes