La Generalitat veu risc “molt baix” de contagi per banyar-se en piscines

El Consell Català de l'Esport les considera saludables i socialment inclusives

El Consell Català de l’Esport (CEE) de la Generalitat ha constatat que existeix risc molt baix de contagi del coronavirus per banyar-se en les piscines, a més del mar, “si es fan els tractaments i controls exigits per la legislació vigent”.

Publicitat

Els explica en l’informe ‘Incidència de la pandèmia de la Covid-19 en els equipaments esportius de Catalunya’, recollit per Europa Press, en què identifica riscos i proposa mesures de seguretat en definir-se les fases del desconfinament que estableixin les autoritats sanitàries.

El CEE afegeix que el 31% de la població neda en piscina i que, ara apropant-se la temporada d’estiu, obrir les que estan a l’aire lliure milloraria la forma física i psicològica, “més quan aquest tipus d’instal·lació és el més inclusiu” per gènere i edat, està molt estès i és gairebé l’única opció en molts municipis d’interior a l’estiu.

Mesures

Afirma que la transmissió és aèria i que el virus s’elimina amb els desinfectants clorats, de manera que el risc és molt baix amb el que ja marca la legislació: són tractaments i controls capaços de protegir als banyistes “del contagi de la resta de microbis patògens que poden estar presents en l’aigua dels gots” de les piscines.

Així, els espais aquàtics “també poden ser espais segurs” si es prenen les mateixes mesures de separació entre persones que en els terrestres (encara que cal avaluar que basti amb 2 metres dins de l’aigua); si s’assegura el funcionament constant de la recirculació de gots, i si hi ha control permanent de la presència de desinfectant en l’aigua (amb una concentració d’almenys 0,5 ppm de clor lliure).

També recomana agrupar els carrers de natació per parelles (una d’anada i una de tornada) i tenir carrils diferents segons el nivell o la velocitat.

La gran majoria d’instal·lacions amb piscina a l’aire lliure a Catalunya són privades (sobretot del sector residencial i turístic) i gairebé totes les instal·lacions públiques són municipals.

Un informe recent del CSIC també sosté que la infecció en l’aigua en platges i piscines és “molt poc probable” si s’eviten aglomeracions i afegeix que, en piscines i spas, els desinfectants ja estan àmpliament implantats per evitar la contaminació microbiana de les aigües per l’afluència d’usuaris.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes