Els equipaments museístics catalans van rebre 26,4 milions de visitats l’any 2019, un 1,7% més que el 2018

El Departament de Cultura elabora un Pla de desconfinament dels museus, que ha d’aprovar el PROCICAT

Els equipaments museístics catalans van rebre 26,4 milions de visitats l’any 2019, segons dades recollides pel Departament de Cultura i que com ha explicat són provisionals. Això significa un increment respecte el 2018 de 400.000 visitants (1,7% més). Els museus registrats van rebre un total de 10.425.117 visitants i les col·leccions obertes al públic 16.027.592. Del conjunt de visitants, 1.936.666 són escolars. Per altra banda, el Departament Cultura ha elaborat un Pla de desconfinament dels museus, que ha d’aprovat el PROCICAT, amb la finalitat, com ha apuntat la conselleria, “d’informar i donar unes recomanacions d’actuació als museus” a l’equip del museu, els actius patrimonials i els visitants.

Publicitat

Territorialment es manté la tendència dels darrers anys i els museus que han rebut més visitants són els de la comarca del Barcelonès i les comarques litorals, on es concentra la major part d’equipaments museístics del país, la població i el turisme. Així, els museus de l’Alt Pirineu i Aran, que concentren 39 equipaments museístics, en van rebre 112.491; els de les comarques gironines, amb 85 museus, 2.726.543 visitants; Catalunya Central, que compta amb 68 centres museístics, en va rebre 389.926; comarques barcelonines, 19.771.162 visitants per a 170 equipaments; els 45 de les comarques de Lleida, 186.529; els 54 de Tarragona, 1.273.517 i, finalment, Terres de l’Ebre, que compta amb 36 museus i col·leccions, que va rebre 84.955 visitants.

A Catalunya, hi ha actualment 497 centres museístics entre museus registrats i col·leccions obertes al públic. El 2019 es va donar d’alta al Registre de Museus de Catalunya el Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella (Pallars Jussà) per complir tots els requeriments necessaris, i el Museu del Turisme de Calella (Maresme) i les fundacions Mas Miró a Mont-Roig del Camp (Baix Camp) i Stämpfli Art Contemporani de Sitges (Garraf) es van afegir a la llista de col·leccions obertes al públic

Pla de desconfinament

Per altra banda, la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura ha elaborat un Pla de desconfinament dels museus de Catalunya, que actualment es troba en fase d’aprovació per part del PROCICAT, amb la finalitat, com ha apuntat la conselleria, “d’informar i donar unes recomanacions d’actuació als museus” a l’equip del museu, els actius patrimonials i els visitants.

El Pla s’ha elaborat amb la participació i el consens del sistema museístic: els museus, les institucions públiques que els donen suport, les diputacions provincials, les associacions municipalistes, les associacions professionals i la Junta de Museus de Catalunya. Les principals problemàtiques del desconfinament es presenten en tres fronts apunta el Departament: “el retorn segur del personal al seu lloc de treball, l’obertura al públic supeditada a les mesures de seguretat, higiene i salut i la preservació dels actius patrimonials que gestionen els museus”.

El document també contempla criteris d’accessibilitat en les mesures de seguretat, que s’han elaborat tenint en compte la necessitat que el patrimoni català continuï sent el màxim d’accessible a tots els col·lectius. Per fer-ho possible, s’ha comptat amb l’assessorament del grup de treball Museus i Accessibilitat, i també de l’Àrea de Promoció de l’Accessibilitat i de Supressió de Barreres del Departament de Treball, Afers socials i Famílies.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes