Junqueras demana pactar el calendari electoral

Amb això vol evitar "presses, improvisacions i xantatges"

Publicitat

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha defensat pactar amb JxCat el calendari de les eleccions a Catalunya per evitar caure en “presses, improvisacions i xantatges”.

“Els governs de coalició parlen i pacten aquests escenaris. L’Estat ja ens va imposar unes eleccions i no crec que que els ciutadans es mereixin això”, ha dit en una entrevista en a l’Ara aquest diumenge recollida per Europa Press.

Ha descartat celebrar-les de manera immediata, perquè la prioritat ara és “salvar tantes vides com sigui possible i començar a posar les bases de la reconstrucció”, però una vegada superada l’emergència sanitària els ciutadans han de poder votar qui lidera la recuperació, segons ell.

Junqueras –a la presó després de ser condemnat i inhabilitat per el 1-O– vol ser el candidat d’ERC a aquestes eleccions: “Est és el meu desig i lluitarem fins al final per combatre la repressió de l’Estat”.

Estat d’alarma

Al seu parer, la gestió de la pandèmia del coronavirus que ha dut a terme el Govern s’ha vist limitada per la recentralización de competències per l’estat d’alarma: “En alguns moments la sensació és d’estar gestionant amb una mà lligada a l’esquena”.

“No estem en una guerra, no fa falta un comandament únic ni la militarització, sinó criteris mèdics i posar el bé comú i a les persones al centre”, i ha dit que ERC no votarà a favor d’una nova pròrroga de l’estat d’alarma si no es reverteix aquesta recentralització.

També situa com requisit que el Govern central es comprometi a reprendre la mesa de negociació tan aviat com l’emergència sanitària ho permeti, i ha afirmat que el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, “ha de decidir si vol estar en mans de la dreta o si vol mantenir aquelles relacions de la investidura”.

Sobre si en una Catalunya independent hi hauria hagut menys morts per coronavirus, ha dit que és difícil de saber: “En tot cas, defenso que tenim tot el dret a gestionar directament, i l’encertarem o ens equivocarem, però ho decidirem nosaltres”.

Pressupostos

En preguntar-se-li amb quins partits compten per reformular els Pressupostos de la Generalitat i adaptar-los a la crisi del coronavirus, ha dit que confien a trobar suports en la CUP i en el PSC, que espera que aparqui “els seus interessos electorals, que van en detriment dels ciutadans”.

“Els dirigents del PSC han demostrat clarament que no els importen els ciutadans, només l’enfrontment i el frontisme com a oposició”, ha criticat.

Preguntat per si veu factible no aplicar retallades per sortir d’aquesta crisi, ha contestat que la Generalitat tindrà recursos suficients “si el Govern de l’Estat compleix el seu compromís d’aportar fons extraordinaris per a l’increment de la despesa i la caiguda d’ingressos”.

En clau econòmica, ha defensat donar ajudes directes als ciutadans –amb el suport del Banc Central Europeu, ha dit– i reformar la política fiscal perquè “qui guanyi més, hereta més i contamina més pagui més”.

I a Europa –ha advertit– “el nord ha d’entendre que sense un mercat interior com l’europeu li costarà defensar el seu model de socialdemocràcia avançada”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes