“Hi ha el risc que Europa no es recuperi tan ràpidament com la Xina”

L'eurocomissària de la Competència admet en declaracions a l'ACN que tem per l'adquisició estrangera d'empreses europees

Publicitat

La vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, alerta que algunes companyies estrangeres poden tenir la “temptació” de comprar empreses europees en plena recessió. “Hi ha el risc que Europa no es recuperi tan ràpidament com la Xina”, admet en una entrevista a l’ACN i altres mitjans europeus. Vestager aposta per reforçar el control de les adquisicions estrangeres, especialment per part de companyies amb fort suport estatal. “Si exigim una competició justa a Europa, també hem de minimitzar els riscos d’una competició injusta a altres parts del món”, reivindica. Dins la UE tem el trencament del mercat únic per la flexibilització de les ajudes d’estat, però preveu que el pla de recuperació neutralitzi els desequilibris.

Des de meitats de març la Comissió Europea ha flexibilitzat les normes sobre ajudes d’estat perquè els governs puguin salvar les seves economies més fàcilment. Però la desigual capacitat fiscal està comportant que les empreses de països més rics com Alemanya rebin més suport que d’altres a estats com Espanya i Itàlia.

“Ens arrisquem a una fragmentació del mercat únic”, alerta l’eurcomissaria de la Competència. Tot i això, recorda que es tracta d’una situació d’emergència i assegura que cap estat està fent “més del que és necessari”.

“No autoritzem ajudes d’estat que no siguin proporcionals”, afirma la danesa.

Vestager puntualitza que per ara no han rebutjat cap mena d’ajuda econòmica proposada pels estats, però admet que en alguna ocasió han hagut de demanar canvis perquè no s’ajustaven a les normes europees.

Vestager defensa que el pla de recuperació que està dissenyant la CE precisament pretén “limitar aquesta fragmentació” del mercat únic.

“Això ens ajudarà perquè la recuperació sigui més ràpida i forta”, opina.

Pla de recuperació en construcció

La Comissió Europea és l’encarregada de confeccionar els instruments de recuperació, entre ells el macropressupost de la UE. Un paquet d’ajudes que “interactuarà amb els plans nacionals de recuperació”, segons Vestager.

Si bé l’executiu europeu tenia previst presentar la proposta a meitats de març, Vestager reconeix que encara no han acabat de fer l’avaluació inicial sobre les necessitats de cada país i sector en aquesta recessió.

“No tenim els números encara”, diu.

Ajudes a empreses

La Comissió Europea ha proposat un canvi en les regles sobre ajudes públiques per permetre els governs entrar en el capital de les empreses afectades per la crisi de la covid-19. Els canvis inclouen la prohibició de repartir dividends als accionistes, d’aprovar recompres d’accions, i també limiten els sous dels directius, que no podran rebre primes fins que l’Estat s’hagi desvinculat de la companyia.

Alguns grups polítics com els ecologistes han exigit a l’executiu europeu que imposi condicions econòmiques i mediambientals a les empreses rescatades. Vestager defensa que els requisits climàtics s’han de posar per a totes les companyies per igual.

“Les obligacions climàtiques s’han d’establir en lleis per a totes les empreses, no només aquelles en dificultats”, sosté.

Davant les peticions per excloure les companyies que operen en paradisos fiscals, Vestager no descarta incloure “algunes consideracions fiscals” en el paquet d’ajudes per a la recuperació econòmica, però no concreta res i, d’entrada, es decanta per establir un marc regulador “més general”.

Vestager creu que la tendència a la concentració empresarial a Europa dels darrers deu anys “podria incrementar” per la covid-19, ja que s’han patit les conseqüències de mantenir una alta dependència en proveïdors estrangers.

Competència digital

Vestager no perd de vista un dels principals objectius del seu segon mandat com a eurocomissaria de la Competència: controlar el domini dels gegants tecnològics com Google, Facebook o Amazon.

“Espero que durant el confinament molta gent hagi experimentat la diversitat del món digital”, afirma.

La danesa defensa la importància de continuar la seva feina per garantir que les grans empreses digitals tenen “obligacions clares” a Europa. Vestager avança que podrien obligar aquestes companyies a registrar-se a la UE per operar. A més, creu que cal reforçar les normes per operar per garantir una competència justa.

“És urgent perquè hi ha startups genials que estan entrant al mercat amb molta ambició”, apunta.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes