La promoció de nous paradigmes artístics en temps de coronavirus: el cas d’RXTX

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Tal i com ja ha pogut constatar tothom, la situació d’emergència sanitària que s’ha desencadenat arran de la COVID-19 i que ha interromput el curs habitual de les activitats quotidianes desenvolupades abans del confinament ha restringit l’accés a les exposicions d’art als centres expositors. Molts museus i centres van promocionar les seves col·leccions en línia i activitats enregistrades que quedaven a l’abast del públic des del sofà de casa. També van aparèixer iniciatives com les d’Instagram incitant a la recreació d’obres de les col·leccions per tal que la gent seguís prenent part en l’art.

Però el què no s’havia vist fins ara i suposa una novetat és la iniciativa de RTXT, un espai cultural deslocalitzat que promou nous paradigmes artístics al qual es pot accedir des de l’ordinador del que ho desitgi –i des d’una futura aplicació mòbil, segons informa la proposta–. A través de la descàrrega d’un arxiu, la persona visitant accedeix a un escenari possible gràcies a la creació d’un món tridimensional digital. El recorregut comença situant el públic en un espai tancat amb un ascensor, al qual s’ha d’entrar per tal d’accedir a la primera planta, on hi ha les obres. Si bé és cert que d’entrada l’espai sembla una embrolla on les obres estan barrejades i l’atmosfera es pot percebre inquietant o confusa, només fan falta uns segons per familiaritzar-s’hi. És per això que l’arxiu que es descarrega va acompanyat d’un document amb instruccions sobre les tecles del teclat per moure’s per l’espai, un mapa i un full de sala amb informació sobre cada obra concreta.

“A raíz del parón global y, en concreto, la consecuente detención pública en el panorama artístico, planteamos un escenario virtual con convocatoria abierta, para mantener activa la escena creativa y cultural; siempre, dentro de este período de confinamiento.”

Com no podia ser d’una altra manera, l’art que s’hi pot veure té una expressió digital i un fort caràcter experimental, que ha estat seleccionat per diferents comissaris i comissàries d’entitats de la Península, com ara el MACBA, el Centro de Arte y Tecnología de Saragossa o el Guggenheim, per tal de garantir la qualitat de les propostes. Com a resultat, se’ns ofereix el producte de 43 artistes fora de la tendència dominant, de dins o fora del territori nacional, que expressen en una obra la seva reflexió artística sobre la situació que s’està vivint a través de diversos formats. Amb tot, tal i com la mateixa proposta afirma, resulta una oportunitat per explorar noves maneres d’acostar-se al món artístic i posicionar-se en un possible futur d’invenció i expectació creativa.

“Con ello, el espacio acoge la dualidad existencial de lo físico y lo virtual; mostrando su segunda forma, ahora que no es posible la interacción física, pero con intención de acoger la primera, una vez trascienda la confinación y se exponga la nueva realidad del contexto, tras este suceso excepcional.”

L’arxiu per descarregar està disponible a la seva pàgina web, tant per Windows com MacOS: https://rxtx20.com/Descargar.

- Publicitat -