La Generalitat insisteix que l’estat d’alarma no és necessari en la fase de desconfinament

Meritxell Budó rebutja que la gestió del desconfinament sense prorrogar l'estat d'alarma pugui ser un caos

Publicitat

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha defensat aquest dimarts que el desconfinament es pot gestionar sense necessitat de prorrogar l’estat d’alarma, i que “amb la legislació actual ja es poden fer mesures per dur a terme la desescalada”.

En roda de premsa telemàtica, ha sostingut que la Generalitat ja va demostrar amb el confinament de la Conca d’Òdena (Barcelona), previ al decret d’estat d’alarma, que tenia “les capacitats, les eines i els mecanismes per dur a terme decisions que han de permetre fer efectiva de la millor manera possible aquesta desescalada”.

Així, Meritxell Budó ha rebutjat que la gestió del desconfinament sense prorrogar l’estat d’alarma pugui ser un caos.

Ha reiterat que el Govern aposta per no prorrogar l’alarma –els dos socis de l’Executiu ja han anunciat que hi votaran en contra– si no es retornen les competències a la Generalitat per gestionar la fase del desconfinament.

Ha desvinculat aquesta qüestió de la demanda que la desescalada es faci per àrees sanitàries i no per províncies, de manera que, si el Govern acceptés aquesta petició, no seria suficient perquè JxCat i ERC recolzessin la pròrroga de l’estat d’alarma.

Preguntada per si el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebut trucades del Govern per canviar la seva posició, la consellera de la Presidència ha contestat que no li consta.

Coordinació sense alarma

La portaveu de l’Executiu català ha subratllat que la voluntat del Govern segueix sent treballar de manera coordinada i amb lleialtat amb el Govern central i la resta d’administracions: “No té per què canviar si deixa d’estar vigent l’estat d’alarma”.

“Una cosa és voler treballar de manera coordinada i amb lleialtat entre governs, i l’altra que et treguin les competències”, i ha insistit que, segons ella, la millor manera de gestionar el desconfinament és fer-ho des dels territoris.

A més, Budó ha dit que no s’ha de barrejar el debat sobre l’estat d’alarma amb els diners que el Govern espanyol preveu destinar a les comunitats per fer front a l’impacte de la crisi sanitària: “En cap cas crec que que el Govern de l’Estat utilitzi aquesta mesura per fer de contrapès a si no es vota l’estat d’alarma”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes